Početna » Počela rekonstrukcija Toplane Krivi vir

Počela rekonstrukcija Toplane Krivi vir

0
Javno komunalno preduzeće “Gradska toplana” započelo je rekonstrukciju opreme u najvećoj niškoj toplani Krivi Vir, a završetak radova ovo preduzeće najavljuje za tokom ove godine. Ova inicijativa donosi niz benefita koji će unaprediti efikasnost korišćenja energenata i smanjiti emisiju štetnih gasova tokom zimskih meseci, kazali su u JKP Gradska toplana.

Cilj projekta na toplani Krivi Vir jeste podizanje stepena korisnosti sistema grejanja, uz potpunu automatizaciju postrojenja i implementaciju frekventne regulacije na svim pogonima.

Foto: JKP “Gradska toplana”

“Planirano je zamena starih gorionika novima, ugradnja kanala za recirkulaciju dimnih gasova radi smanjenja emisije štetnih gasova (NOx) tokom rada, uz korišćenje gasa kao goriva.

Prema projektu, očekuje se usklađivanje sa zakonskom regulativom za emisiju štetnih gasova NOx, s ciljem smanjenja sa trenutnih ≈168mg/m³ na manje od 100mg/m³. Takođe, planirana je instalacija utilizatora kako bi se povećao stepen iskorišćenja kotlova do 94%. Postojeći čelični dimnjaci koji vode ka kotlovima K1 i K2, zbog korozije su dovedeni do stanja koje ugrožava bezbednost, te će biti zamenjeni tokom ove rekonstrukcije uz adekvatne mere osiguranja”, saopštili su iz toplane.

U sklopu projekta KFW5, Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja, projektovanje, isporuka dobara i ugradnja proizvodnih kapaciteta za rehabilitaciju daljinskog grejanja, u toplani Krivi vir je započeta rekonstrukcija opreme. Vrednost radova iznosi 2,291,630.00 evra.

„Očekivani period otplate ulaganja je između 5 i 7 godina, uzimajući u obzir vrednost goriva koju koristi Toplana na godišnjem nivou i predračunske vrednosti investicije i projektovanih ušteda“, kazali su u  preduzeću koje se brine za grejanje Nišlija.

Rekonstrukcija opreme u Toplani Krivi Vir predstavlja značajan korak ka održivijem, efikasnijem i ekološki odgovornijem sistemu grejanja, čime se doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana Niša i okoline. Očekuje se da će ova investicija imati dugoročne pozitivne efekte kako na ekonomsku, tako i na ekološku održivost grada.

 

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas