Početna » Niška doktorka o značaju očuvanja zdravlja oka: Prevencija ključna za dobar vid

Niška doktorka o značaju očuvanja zdravlja oka: Prevencija ključna za dobar vid

0

Danas se obeležava Svetski dan zdravlja, a tema zdravlja oka dobija posebnu pažnju. Oftalmolog, docent Medicinskog fakulteta u Nišu i nedavno proglašena najbolja u oblasti oftalmologije, doktorka Maja Živković, ističe važnost prevencije kao ključnog faktora za očuvanje dobrog vida.

Zdravlje oka je tema koja zahteva stalnu pažnju, ističe doktorka Živković, naglašavajući da je svaki pojedinac odgovoran za brigu o svom vidu.

“Oči treba posmatrati kao svaki drugi organ i posvetiti im potrebnu negu i pažnju”, naglašava ona.

Doktorka Živković je istakla da su redovni oftalmološki pregledi ključni za sprečavanje mnogih bolesti i komplikacija, te da se kod određenih stanja može čak i sprečiti nastanak slepila.

“Katarakta je često zastupljena, ali se brzo i efikasno rešava operativnim zahvatom. Međutim, ozbiljnije bolesti, poput glaukoma ili dijabetičke retinopatije, zahtevaju blagovremeno lečenje kako bi se sprečio gubitak vida”, objašnjava doktorka.

Pored redovnih pregleda, važno je i da se pacijenti upoznaju sa istorijom bolesti u svojoj porodici, jer su mnoge bolesti oka nasledne. Osim toga, savetuje se da se uradi bar jedan pregled očiju na proširene zenice kako bi se rano otkrila eventualna oboljenja.

Kada je reč o doprinosu današnje medicine, doktorka Živković ističe da su dostupne brojne dijagnostičke metode koje omogućuju ranu detekciju bolesti oka i pružaju mogućnost efikasnog lečenja.

Na kraju, ona apeluje na zdrav životni stil i ishranu bogatu namirnicama koje pogoduju zdravlju očiju.

“Zdrava ishrana, uz redovne preglede i oprez, ključni su faktori za očuvanje dobrog vida”, zaključuje doktorka Maja Živković, pozivajući sve na odgovornost prema svom zdravlju očiju.

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas