Početna » Nasilje u školama dostiglo nepodnošljiv nivo: Prosvetari traže promene

Nasilje u školama dostiglo nepodnošljiv nivo: Prosvetari traže promene

0

Nastava u školama širom Srbije sutra će biti obustavljena, zbog nasilja nad prosvetnim radnikom od strane učenika u Bačkoj Palanci. Prosvetni radnici iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije održaće jednodnevni štrajk na kojem će ponovo  da istaknu svoje zahteve za hitnom izmenom Krivičnog zakonika Republike Srbije, kako bi dobili status službenog lica.

Vladan Ćirić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Niša kazao je Glasu juga da će se protestu pridružiti njihovi članovi iz 47 škola, a da će pozvati i članove drugih sindikata da im se pridruže. Radiće jedino zaposleni u školama za decu sa specifičnim potrebama i Umetnička i Muzička škola zbog prijemnog ispita.

 

“Nasilje u školama je dostiglo nepodnošljiv nivo i mora se zaustaviti”, izjavio je Ćirić.

Problemi u školama, kako navodi u proglasu USPRS, nisu novost.

“Dugi niz godina obrazovanje u Srbiji je centralizovano i administrativno uređeno, što je dovelo do narušenih odnosa između dece, roditelja i nastavnika. Vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto, ali to mesto nije škola. U ovoj situaciji, učenici ne vide smisao postojanja škole, a nastavnici ne vide svrhu ulaganja truda u nastavni proces,” ističu iz sindikata.

 

“Naši nastavnici su izloženi stalnoj pretnji i napadu, što utiče na njihovu bezbednost i dostojanstvo. Ovaj štrajk nije samo znak podrške našem kolegi, već i apel za sistemske promene koje će osigurati bolje uslove rada i bezbednost za sve u obrazovnom sistemu”, dodaju u Proglasu

Pored toga, novi protokoli i procedure za sprečavanje nasilja često ostaju samo na papiru.

“Naši napori se svode na beskonačne sastanke i izrečene mere, ali stvarnih rezultata nema. Nasilje u školama se neretko zataškava da ne bi bio narušen ugled škole i direktora,” upozoravaju iz USPRS-a.

Štrajk je i poziv na solidarnost svim zaposlenima u obrazovanju, ali i široj javnosti, da podrže nastavnike u njihovoj borbi protiv nasilja i za bolje uslove rada.

“Ako nam država oduzme dnevnicu zbog štrajka, bolje da nam ‘pukne’ dnevnica nego da nam pukne glava,” poručili su iz USPRS-a.

Prosvetni radnici su najavili da će izaći na ulice ispred Skupštine Republike Srbije, gde će pokazati da su spremni da se bore za svoja prava i bezbednost.

“Ako ti se čini da nas je malo, zapamti da su ti koji su danas ovde svi profesori koje ova država ima,” upozoravaju iz sindikata.

Potrebno je hitno vratiti pravednost u sistem i osigurati uslove u kojima će nastavnici moći da obavljaju svoj posao bez straha od nasilja.

“Državo, i nečinjenje je nasilje. Vreme je da preduzmete konkretne korake i zaštitite one koji obrazuju buduće generacije,” zaključuju iz USPRS-a.

Pročitajte još…

Prosvetari u štrajku 16. maja u znak podrške profesoru koga je povredio bivši učenik

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas