Početna » Leskovac se ponosi svojom prošlošću: Široka čaršija na listi zaštite

Leskovac se ponosi svojom prošlošću: Široka čaršija na listi zaštite

0

Široka čaršija u Leskovci našla se na listi kulturne zaštite, saopštio je Zvaod za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Zavod je obaveštio vlasnike, držaoce i korisnike objekata i katastarskih parcela da je evidentirao deo stare trgovačke čaršije, poznate kao Široka čaršija, na prostoru zvanom “Panađurište” u Leskovcu. Ova odluka doneta je u skladu sa članom 34 stav 4 Zakona o kulturnom nasleđu, navodi se u odluci.

“Pod zaštitom su jedno nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, uključujući Kuću Šop Đokića na Bulevaru oslobođenja, kao i niz drugih istorijskih građevina kao što su Stara crkva Sv. Bogorodice, Saborna crkva Sv. Trojice, zgrada hotela “Dubočica” (Tonkićeva palata), Palata Jovana Vlajčića, zgrada nekadašnje informativne organizacije “Naša reč” na Masarikovom trgu, fabrika sapuna, parfimerije i kozmetike porodice Vlajčić, danas Leskovački kulturni centar, kao i Porodična zgrada trgovca Stankovića – Dom Mice Boke na Masarikovom trgu”, preciziraju u Zavodu za zaštitu spomenika.

Ova odluka obavezuje vlasnike, držaoce i korisnike objekata koji se nalaze u ovom zaštićenom području da su obavezni da održavaju i čuvaju svoje objekte u skladu sa zakonskim odredbama o zaštiti kulturnih dobara.

“Radovi na ovim objektima ne smeju se preduzimati bez prethodne saglasnosti nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, kako bi se sačuvao njihov autentični karakter i istorijska vrednost”, ističu.

Grafički prikaz područja obuhvaćenog prethodnom zaštitom.

Za sve dodatne informacije i uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite, vlasnici se mogu obratiti nadležnoj ustanovi za zaštitu spomenika kulture.

Ova odluka ima za cilj da očuva bogato kulturno nasleđe Široke čaršije u Leskovcu, čineći je integralnim delom nacionalne kulturne baštine koja treba da se čuva i dostupna je budućim generacijama.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas