Početna » Ovo je za rubriku “verovali ili ne”: Skoro 1.700 Nišlija zarađuje oko 3.000 evra mesečno

Ovo je za rubriku “verovali ili ne”: Skoro 1.700 Nišlija zarađuje oko 3.000 evra mesečno

0

Poreska uprava Srbije saopštila je da je primila 29.667 prijava za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu. Obavezu prijavljivanja ovog poreza imali su građani čiji je godišnji dohodak premašio 4.269.564 dinara, odnosno veći od tri prosečne godišnje zarade u Srbiji, što odgovara mesečnoj neto plati od oko 3.000 evra.

Među gradovima sa najviše podnetih prijava očekivano su se našli Beograd i Novi Sad, ali je ispred Niša na ovoj listi i Kragujevac. Najveći broj prijava, tačno 19.675, podnet je od strane građana sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd. Slede Novi Sad sa 6.085 prijava, Kragujevac sa 2.222 i Niš sa 1.685 prijava.

Najčešća zanimanja prijavljena među osobama sa najvišim platama su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik.

Prihodi prijavljeni za prvih 100 podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara do oko 1,7 milijardi dinara. Većina ovih podnosilaca, 69 odsto, dolazi iz Beograda, dok tri odsto čine strani državljani.

Od ukupnog broja poreskih obveznika, 90 odsto su muškarci.

Godišnji porez na dohodak građana u Srbiji drugu godinu zaredom obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa, uz unapred popunjenu poresku prijavu. Ovaj sistem omogućava građanima da sami podnesu svoje poreske prijave, što je značajna promena u odnosu na prethodne godine.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas