Početna » Za petnaest meseci od transplantacije srca do svadbe – jedan poziv menja sve

Za petnaest meseci od transplantacije srca do svadbe – jedan poziv menja sve

Izvor: RTS

1

Da jedan poziv može promeniti sve, pokazuje priča sa Klinike za transplantaciju srca u Beogradu. Nikola Popović, operisan pre 15 meseci, sada se sprema za venčanje, a jedna mlada majka i dvadesettrogodišnji Miloš nedavno su takođe dobili novo srce.

Aleksandra, tridesetogodišnjakinja iz Prokuplja, novo srce je dobila pre pet dana. Pre porođaja bila je zdrava, ali ubrzo nakon rođenja deteta počela je da se brzo zamara i bori za vazduh. Dijagnostikovana joj je srčana slabost, a jedini spas bila je transplantacija srca. Pet godina je čekala organ, priključena na srčanu pumpu, sve dok nije stigao poziv sa klinike.

“Razmišljala sam o detetu, porodici, mužu, roditeljima… I o hrabrosti ljudi koji su dali pristanak za donaciju organa. Zahvaljujem im se u svoje ime i u ime svih transplantiranih jer su nam spasili živote i vratili jednu majku kući,” izjavila je Aleksandra Stojanović.

U posebnoj prostoriji intenzivne nege oporavlja se i dvadesettrogodišnji Miloš, kome je u devetoj godini otkrivena urođena srčana mana. Transplantaciju je čekao od 2022. godine, a novo srce dobio je 5. jula. “Poziv je stigao u devet sati. Operacija je bila uveče i završena ujutro. Oporavljam se brzo, sve ide dobro,” kaže Miloš Mitrović.

“Svaka operacija je izazov, posebno jer su pacijenti uglavnom mladi ljudi. Svaka transplantacija je drugačija, svaki pacijent ima specifične zahteve”, objašnjava dr. Saša Kačar, načelnik operacionog bloka Klinike za transplantaciju srca.

 

Osmoro spasenih za 11 dana

U proteklih 11 dana, osam života je spaseno zahvaljujući transplantacijama u Kliničkom centru Srbije, uključujući dve transplantacije srca. “Oporavak teče dobro. Miloš je dve nedelje nakon transplantacije, a Aleksandra peti dan. Njeno stanje je stabilno,” kaže dr. Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca.

Foto: printscreen RTS

Da porodice nisu donele humanu odluku o donaciji organa, nijedan život ne bi bio spasen. Nikola Popović, operisan pre 15 meseci, sada se sprema za venčanje u avgustu, a pozivnice su dobili svi sa Klinike koji su mu omogućili novi život.

 

Izvor: RTS

1 komentar

Avatar
Radiša 26. jul 2024. - 11:09

Neka Bog blagoslovi sve one koji u teškom trenutku odluče da dajuci organe svojih najmilijih podare nekom drugom život. Neka sreca bude stalni pratilac lekarima i ostalom osoblju, bez kojih sve ovo ne bi uspelo. Moje veliko pštovanje i duboki naklon svima njima

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas