Početna » Ministarstvo rudarstva odgovara na optužbe: “Nema nikakvog “kopanja” u Nišu”

Ministarstvo rudarstva odgovara na optužbe: “Nema nikakvog “kopanja” u Nišu”

0

Ministarstvo rudarstva i energetike reagovalo je na tvrdnje narodne poslanice Jelene Milošević iz SSP, u kojima je izrazila zabrinutost zbog navodnog „kopanja“ i istraživanja minerala u Nišu i okolini. U saopštenju koje je dostavljeno medijima, Ministarstvo je naglasilo da je važno da se ne širi panika i da se ne vređa struka koja se bavi rudarenjem i geološkim istraživanjima.

“Najpre bih Vas zamolila da ne širite paniku kao što to radite svakodnevno i Vi i Vaše stranačke kolege. Kada kažete “kopati nećete” ne znam ko je rekao da će se kopati. Drugo, da li je to pretnja? Treće, to kako Vi zamišljate rudarstvo – ne funkcioniše tako. Znate li koliko je rudnika otvoreno poslednjih više od 20 godina? Odgovor je – jedan, Čukaru Peki kod Bora. Prema tome, nikakvog “kopanja” nema”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se takođe ističe da se “u Nišavskom okrugu primenjena geološka istraživanja vrše na tri istražna polja i to na istraživanju metaličnih mineralnih sirovina bakra i zlata. Ova istraživanja se vrše na teritoriji sledećih opština: Niška Banja, Ražanj i Svrljig.”

“Nema nikakvog ‘kopanja’ i zato ne širite paniku i ne vređajte rudarsku i geološku struku. Rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog izvorišta vode bez koje nema života na zemlji”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Ovaj odgovor stigao je nakon pitanja poslanice Jelene Milošević koja je tražila zvanične informacije o istraživanjima minerala u Nišu i okolnim područjima. Ministarstvo rudarstva i energetike je naglasilo da bez odgovarajuće eksploatacije mineralnih resursa ne bi bilo moguće razvoj industrija koje su ključne za ekonomiju zemlje.

Pročitajte još…

Poslanica Jelena Milošević pita: Da li je Niš na mapi istraživanja minerala?

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas