Početna » Sveti Ilija Gromovnik: Danas se u Srbiji slavi veliki praznik. Grmljaniva ima posebno značenje

Sveti Ilija Gromovnik: Danas se u Srbiji slavi veliki praznik. Grmljaniva ima posebno značenje

0

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju praznik Svetog proroka Ilije, poznatog u narodu kao Ilija Gromovnik. Ovaj veliki praznik, koji se u crkvenom kalendaru obeležava crvenim slovom, ima posebno mesto u pravoslavnoj tradiciji i narodnom verovanju.

Sveti Ilija je jedan od najvažnijih proroka u pravoslavlju, poznat kao ozbiljan propovednik moralnih vrednosti. Njegova uloga u Bibliji, gde se pojavljuje i u Starom i u Novom zavetu, povezuje ga sa dolaskom nove vere i Hristovim ponovnim dolaskom. Prema predanju, Sveti Ilija će biti preteča drugog dolaska Hrista i pred kraj sveta će se ponovo pojaviti kako bi suzbio moć Antihrista.

O njegovom životu postoji malo istorijskih podataka, ali proslava Svetog Ilije duboko je ukorenjena u srpskoj tradiciji, gde ga narod naziva gromovnikom. Za Srbe, Sveti Ilija ima značaj sličan onom koji je Perun imao za Slovene, pa je svetitelj posebno poštovan u našoj zemlji.

Prema narodnim verovanjima, Sveti Ilija putuje u vatrenim kolima koje vuku četiri konja iz čijih nozdrva izlazi plamen, dok grmljavina predstavlja tutnjavu njegovih kola po nebu. Narod veruje da on nije umro, već da je uznešen na nebo u svojim plamenim kočijama, što se često prikazuje na prazničnim ikonama.

Ovaj praznik pada u najtoplije i najsušnije vreme godine, a veruje se da Sveti Ilija odlučuje kada će padati kiša, a kada će biti suša. U mnogim seoskim krajevima običaj je da se na Svetog Iliju ne radi u polju ili vinogradu, kako se ne bi izazvao gnev svetitelja.

“Ako na današnji dan grmi, narod veruje da će biti štete na rodovima oraha i lešnika,” kaže narodna mudrost. Takođe, postoji izreka “od Svetog Ilije sunce sve milije,” što označava kraj letnjih vrućina.

Na Ilindan je običaj uzeti med, jer se veruje da med izvučen na ovaj dan ima lekovita svojstva. Med se koristi za zdravlje, a u nekim krajevima, majke su ga mazale deci po obrazima kako bi ostala zdrava. Pored toga, mnoga deca dobijaju ime po ovom svetitelju kao simbolu snage i hrabrosti.

U narodnom verovanju, kada se na Svetog Iliju čuju gromovi, to se tumači kao svetac koji gađa đavole, a savetuje se da se ne krsti kako se đavo ne bi sakrio pod krstom u koji grom ne udara. Takođe, mesta gde grom udari smatrana su mestima na kojima se može skrivati nečastivi.

Sveti Ilija je slava mnogih domaćina u Srbiji, ali i slava vazduhoplovaca, čija je proslava obnovljena 1992. godine. Ovaj praznik, ukorenjen u narodnoj tradiciji i verovanjima, i dalje igra značajnu ulogu u duhovnom životu pravoslavnih vernika.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas