Početna » Nišlija ponovo na vrhu sveta. Sava Ranđelović piše istoriju i treći put u svoj grad donosi olimpijsko zlato!

Nišlija ponovo na vrhu sveta. Sava Ranđelović piše istoriju i treći put u svoj grad donosi olimpijsko zlato!

2

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na najvažnijem sportskom takmičenju, a ključni deo tima bio je Sava Ranđelović, jedini rođeni Nišlija pod zastavom Srbije. Ovo je treća zlatna medalja u karijeri nekadašnjeg igrača Vaterpolo kluba Niš, čime je postao jedan od najtrofejnijih sportista rođenih u ovom gradu.

Sava Ranđelović, poreklom iz Doljevca, odrastao je i započeo svoju sjajnu karijeru u najvećem gradu na jugu Srbije. Pre Pariza, njegove zlatne medalje već su sijale sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. i Tokiju 2021. godine.

Njegov sportski put započeo je u rodnom Nišu, gde je sa sedam godina krenuo u Vaterpolo klub Niš. Posle deset godina, prešao je u kiki ndski ŽAK, gde se zadržao jednu sezonu. Potom je prešao u Crvenu zvezdu 2011. godine, kao najtalentovaniji vaterpolista Srbije. Za četiri godine u beogradskom klubu, dva puta je bio šampion države i osvajač nacionalnog kupa, kao i titule prvaka Evrope 2013. godine.

U leto 2015. napustio je Zvezdu zbog finansijskih problema kluba i zaigrao za italijansku Brešu. Nakon dve sezone u Italiji, 2017. godine potpisao je ugovor sa OSC-om iz Budimpešte. Klub je u proleće 2020. godine ostao bez glavnog sponzora, pa je Sava morao da potraži novi klub. Ubrzo je dogovorio saradnju sa Vašašom, gde su prešli i Branislav Mitrović i Draško Brguljan.

Sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu 2012. godine. Za univerzitetsku reprezentaciju Srbije igrao je 2017. godine i osvojio zlato. Član seniorskog tima vaterpolo reprezentacije Srbije postao je 2014. godine. Selektor Dejan Savić ga je upoznao kroz rad u Zvezdi i mlađim selekcijama Srbije, pa se Sava postavio kao prva opcija nakon odlaska Vanje Udovičića iz vaterpola.

Sa reprezentacijom Srbije, Ranđelović je višestruki svetski, evropski i olimpijski šampion. Proglašen je Sportskom ličnošću 2016. godine u izboru Sekcije sportskih novinara, a 2021. godine dobio je Gran pri za svoje sportske uspehe.

2 komentara

Avatar
Svetlana Krstic 17. avgust 2024. - 13:06

Bravo samo napred ovo je Nis mi imamo mnogo dobre dece za primer i ponos sve cestitke. Izlapelim nekim penzionerima iz naseg lepog Nisa treba sa stideti.

Odgovor
Avatar
Dragana Panić, penzioner 22. avgust 2024. - 17:48

Pošto se u naš dom prate sva sportska dešavanja kao i vaterpolo, znamo za našeg Savu.Njegov doprinos u klubovima kao i u reprezentaciju je veliki.Veliki humanitarac.Sve čestitke za sve što je postigo do sada.👍👏👏

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas