Početna » Sa ovog mesta su Nemci puštali čuvenu pesmu “Lili Marlen”. Mnogi veruju da Seličevica krije skriveno blago Vermahta

Sa ovog mesta su Nemci puštali čuvenu pesmu “Lili Marlen”. Mnogi veruju da Seličevica krije skriveno blago Vermahta

0

Planina Seličevica, koja se uzdiže u okolini Niša, krije mnoge tajne iz ratne prošlosti ovog kraja. Iako je danas poznata po bogatstvu lekovitog bilja, izvorima čiste vode i jestivim gljivama, njena strateška uloga u srpskim borbama za oslobođenje Niša dugo je bila zanemarena.

Još 1841. godine, Zaplanjski ustanici, predvođeni Stojanom Ilićem Čavdarom iz Krčimira i Nikolom Ilićem Srndakom iz Dušnika, pokušali su s padina Seličevice da oslobode Nišku tvrđavu od zloglasnog Sabri paše.

Živojin Mišić kao mlad oficir; Arhivska fotografija

“Njihovi napori ostavili su neizbrisiv trag u istoriji, ali ključna uloga ove planine došla je do izražaja kasnije, 1878. godine. Tada su, sa obronaka Seličevice, topovski hici iz pravca Gorice i Markovog kala pogodili tvrđavu, što je dovelo do kapitulacije Turaka pred knezom Milanom Obrenovićem”, rekao je Glasu juga pisac i istoričar Vladimir Vučković.

Nemački okupatori su jedini ozbiljno shvatili strateški položaj Seličevice. Tokom 1941. godine, na njenom najvišem vrhu, visokom 903 metra, sagradili su radio-antenu odakle su održavali vezu sa Ervinom Romelom u Africi.

“Odatle je puštana i čuvena pesma “Lili Marlen”, koja je postala simbol nemačkih vojnika”, podseća Vučković.

Nemci su na Seličevici podigli i vojne zgrade, čiji ostaci postoje i danas. Mnogi istraživači i avanturisti veruju da u podzemnim kanalima, koji su delom oštećeni, postoji skriveno blago Vermahta.

U svom romanu “Kraj vremena,” niški pisac Vučković opisuje dramatične događaje kada su saveznici napali ovu radio-antenu i u tajnim prostorijama pronašli čuvenu mašinu Enigma.

„Seličevica je mnogo više od planine prekrivene šumom; ona je svedok burnih događaja koji su oblikovali istoriju ovog kraja“, zaključio je Vučković.

Danas se na vrhu Seličevice nalazi repetitor za potrebe države i komunikacionih preduzeća, ali to ne umanjuje značaj ove planine. Avanturisti iz celog sveta i dalje tragaju za tajnama Vermahta, privučeni misterijama koje ova planina ljubomorno čuva.

Seličeviča

Pročitajte još…

Špijunske intrige i ljubavne priče: Roman “Kraj vremena” Vladimira Vučkovića baca novu svetlost na Drugi svetski rat

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas