Početna » Prosvetni radnici prete peticama: „Ako nema zaštite, nema ni ocenjivanja“

Prosvetni radnici prete peticama: „Ako nema zaštite, nema ni ocenjivanja“

0

Kako se približava početak nove školske godine, deo prosvetnih radnika sve glasnije izražava nezadovoljstvo uslovima rada i statusom u društvu. Neki od njih su najavili drastične poteze. Oni su zapretili da će svim učenicima upisivati najvišu ocenu i time obesmisliti ocenjivanje, ukoliko do 1. septembra njihovi zahtevi ne budu usvojeni. Glavni zahtev – da dobiju status službenih lica, što bi im pružilo dodatnu pravnu zaštitu na radnom mestu.

Stanje u prosveti mnogi ocenjuju kao krajnje zabrinjavajuće. Prosvetni radnici u Nišu daju oštar sud.

„Jedan, čista jedinica“, kaže Aleksandar Robajac, profesor iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu. „Umesto da pričamo o postignućima, mi pričamo ko je koga pretukao“, piše N1.

Podsećajući na neispunjene zahteve koji se godinama nalaze u fiokama vlasti, Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika kaže da je problem eskalirao.

„Počeli su da nas biju sada i učenici, krajem prethodne godine i roditelji. Postavlja se pitanje šta je sledeće“, ističe Kokot.

On dodaje da je jedan od ključnih zahteva upravo dodavanje prosvetnih radnika u Krivični zakon kao službena lica, čime bi dobili zaštitu sličnu onoj koju uživaju advokati.

Iako se inicijativa za uvođenje ove izmene zakona pokrenula pre dve godine, prosvetari i dalje čekaju na konkretne poteze nadležnih. U međuvremenu, nasilje nad njima postaje sve učestalije.

Uprkos svemu, nova školska godina kreće, a sa njom i nova runda borbe za bolji status prosvetnih radnika. Aleksandar Robajac apeluje na svoje kolege da se trgnu iz trenutnog stanja apatije.

„Očekujem da se zaposleni u školama izdignu iz situacije, probude iz anestezije i smognu snage i hrabrosti, ako ne zbog sebe, onda zbog dece koja su im poverena“, naglašava Robajac.

Za članove Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika „beli štrajk“ predstavlja njihov odgovor na situaciju. Nastava se, tvrde, neće prekidati, ali neće biti ni ocenjivanja – upravo zbog čega su, kažu, najviše stradali.

„Mi ne želimo nikome da načinimo štetu, ali ako država kaže da mi, kada dajemo ocenu u skladu sa zakonom, možemo da dobijemo batine i da nas niko neće štititi, zašto onda to da radimo“, pita se Kokot.

Međutim, situacija nije jedinstvena u svim školama. Sindikata je više, a za sada je samo jedan ušao u beli štrajk, dok ostali prosvetni radnici razmatraju svoje sledeće korake u borbi za prava i dostojanstvo.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas