Početna » Najavljena izgradnja trening centra za dualno obrazovanje – Osam škola i 20 kompanija već uključeni u sistem

Najavljena izgradnja trening centra za dualno obrazovanje – Osam škola i 20 kompanija već uključeni u sistem

0

U Gradskoj kući u Nišu danas je održana prezentacija konkursa kojima se podržavaju učenici, ali i preduzeća u kojima se obavlja dualno obrazovanje. Tom prilikom najavljena je i izgradnja trening centra u Nišu, koji će se nalaziti kod tehničkih fakulteta.

Za sada u sistemu dualnog obrazovanja u Nišu učestvuje osam škola, a uključeno je i 20 veoma razvijenih kompanija. Danas su na prezentaciji konkursa prisustvovali predstavnici preko 20 škola i preko 20 kompanija.

Dragoslav Pavlović, gradonačelnik Niša

„Pošto je Kancelarija učinila već dosta koraka u razvoju dualnog obrazovanja juga Srbije, mi ćemo biti sedište jednog lepog trening centra, koji bi u narednim godinama trebalo da se izgradi na jednoj lokaciji na severu grada. Opredelili smo lokacija koja je blizu škola i tehničkih fakulteta. Trening centar nije samo zgrada, i nisu samo goli zidovi, nego se radi o opremi koja treba da se nabavlja, a i kadrovi koji će u narednom periodu raditi u tom trening centru“, naveo je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

On je istakao da je u toku izrada idejnog rešenja, i naveo da se nada da će izgradnja krenuti naredne godine.

Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija raspisala je dva konkursa – jedan za subvencionisanje deficitarnih zanimanja, za koji je obezbeđeno 98 miliona dinara bespovratnih sredstava, a drugi za podsticaj malih i mikro preduzeća da se priključe sistemu dualnog obrazovanja, a zauzvrat će dobiti subvencije od 50 odsto od iznosa koji plaćaju učenicima.

„Mladima smo omogućili da kroz ovu donaciju dobijaju po 5.000 dinara na mesečnom nivou, devet meseci u toku školske godine, i to sve tri ili četiri godine školovanja, u zavisnosti od obrazovnog profila za koji su se opredelili, a da je to deficitarno zanimanje za 2024/25. školsku godinu. Mladima šaljemo poruku da kroz ovaj momenat, kad mi njima obezbeđujemo 5.000 dinara preko sume garantovane koju im isplaćuje privreda, nekako pokazujemo da ako budu posvećeni procesu sticanja veština u procesu učenja kroz rad, njih čeka dostojanstven život u odnosu na zanimanje za koje su se opredelili“, rekla je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

Treći poziv je raspisalo Ministarstvo privrede i ono se odnosi na učenike završnih godina, kao instruktora.

U sistemu dualnog obrazovanje je uključeno preko 20.000 učenika, i to iz preko 200 škola, što je primetno povećanje u odnosu na prethodne godine, ocenila je Gabrijela Grujić.

 

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas