Početna » Iz istorije Niša: Sportska hala „Čair“ – simbol sporta i kulture

Iz istorije Niša: Sportska hala „Čair“ – simbol sporta i kulture

Izvor: Istorijski arhiv Niš / Narodne novine

0

Sportska hala „Čair“ otvorena je 14. oktobra 1974. godine, u severnom delu Sportsko-rekreativnog centra „Čair“, i od tada predstavlja centar sportskih i kulturnih dešavanja u Nišu. Ovaj velelepni objekat, površine 11.000 kvadratnih metara, sa kapacitetom od oko 5.000 mesta, najveći je pokriveni univerzalni sportski objekat u gradu.

Arhitektonski biser svog vremena

Za arhitektonsko rešenje zaslužna je Ljupka Kovačević, koja je sa svojim timom kreirala kružnu osnovu hale prečnika 80 metara.

Projekat su upotpunili arhitekta Đorđe Zloković i građevinski inženjer Dušan Stanković, koji su se bavili osnovnim statičkim proračunima ovog impresivnog zdanja.

Njihov trud je 1974. godine prepoznat, te su dobili Oktobarsku nagradu grada Niša, najprestižnije priznanje za doprinos razvoju grada.

Izgradnja hale poverena je pogonu „Betonjerke“ i građevinskom preduzeću „Građevinar“.

Na slici koja prikazuje postavljanje krova u novembru 1973. godine vidi se kako su radnici vredno radili na ovom grandioznom objektu, koji je ubrzo postao središte sportskih takmičenja, kulturnih manifestacija i društvenih događaja.

Foto: Glas juga

Za Nišlije, hala „Čair“ nije samo sportski objekat, već i mesto gde su proživljavali najuzbudljivije trenutke – od sportskih pobeda, preko koncerata, do velikih kulturnih događaja.  Ovaj prostor je ugostio mnoge koncerte, izložbe i sajmove, čime je postao neizostavan deo kulturnog identiteta Niša.

 

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas