Početna » Otvoren Institut Konfucije: Kineski jezik sada dostupan u Nišu

Otvoren Institut Konfucije: Kineski jezik sada dostupan u Nišu

0

Na Filozofskom fakultetu u Nišu otvoren je Institut Konfucije, značajan kulturno-obrazovni projekat koji će omogućiti studentima i ljubiteljima kineskog jezika i kulture da se upoznaju sa bogatom tradicijom i mudrošću drevne Kine. Svečanosti je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji, Li Ming, koji je istakao važnost ovog događaja za jačanje odnosa između dve zemlje.

Institut Konfucije u Nišu predstavlja treći takav institut u Srbiji, ali prvi na jugu zemlje, čime ovaj region dobija priliku da postane središte učenja kineskog jezika i promovisanja kineske kulture.

„Ovo je važan korak za širenje kineskog jezika i kulture, ali i za unapređenje ekonomske saradnje između Srbije i Kine“, izjavio je Ivan Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju i srpski direktor Instituta Konfucije.

Podrška studentima i akademskoj zajednici

Jovanović je naglasio da će kineski Univerzitet Jangsu, partnerska institucija, obezbediti veliki broj stipendija za studente iz različitih oblasti, kao što su elektronika, medicina, pravne nauke, ali i tehnološke discipline. Ovaj Institut je, krajem 2023. godine, započeo sa radom, okupljajući više od 100 polaznika kurseva kineskog jezika na različitim nivoima.

Institut Konfucije u Nišu takođe postavlja temelj za osnivanje Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu, čime će studenti imati mogućnost da se dublje posvete proučavanju kineskog jezika i kulture.

Ambasador Li Ming: Jezik kao most između naroda

Ambasador Li Ming je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja Instituta i pohvalio grad Niš i Univerzitet.

„Jezik je most između naših zemalja. Što više razumemo jezik, bolje razumemo kulturu, a to otvara put za bolju ekonomsku, kulturnu i akademsku saradnju“, rekao je Li Ming. Takođe, istakao je ulogu Instituta Konfucije u jačanju prijateljskih odnosa i međusobnog razumevanja između Srbije i Kine.

Poziv na besplatne kurseve kineskog jezika

Institut Konfucije u Nišu trenutno nudi besplatne kurseve kineskog jezika za sve nivoe znanja, a prijave se mogu izvršiti putem zvaničnog veb-sajta i društvenih mreža Instituta.

Nakon otvaranja prostorija u Filozofskom fakultetu, održana je i svečanost u zgradi Univerziteta u Nišu, gde su se razgovaralo o daljoj saradnji između Srbije i Kine, a posebnu pažnju izazvao je seminar posvećen unapređenju bilateralnih odnosa.

Ovaj institut će, bez sumnje, biti ključna tačka kulturne razmene i obrazovnog razvoja između Srbije i Kine.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas