Početna » Počinju 56. Dani preventivne medicine u Institutu za javno zdravlje Niš: Naredne godine u obnovljenim prostorijama

Počinju 56. Dani preventivne medicine u Institutu za javno zdravlje Niš: Naredne godine u obnovljenim prostorijama

0

Dani preventivne medicine, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ), ove godine će okupiti veliki broj domaćih i međunarodnih stručnjaka koji će diskutovati o najaktuelnijim zdravstvenim temama. Manifestacija, koja traje tri dana, svečano će biti otvorena večeras u 18.30 sati na Medicinskom fakultetu u Nišu.

“Ove godine nastavljamo s fokusom na najzanimljivije i najaktuelnije zdravstvene probleme kroz deset sesija. Razmatraćemo teme kao što su ishrana i zdravlje, uticaj životne sredine, organizacija zdravstvene službe, zdravstveno vaspitanje i promocija zdravlja među mladima, aktuelne parazitoze, kao i izazovi u mikrobiološkoj dijagnostici. Takođe ćemo se baviti masovnim hroničnim zaraznim i nezaraznim bolestima”, izjavio je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš, dr Miodrag Stojanović.

Tokom trodnevnog skupa, učestvovaće medicinski stručnjaci i naučnici iz deset zemalja, a biće predstavljeno čak 150 naučnih radova. Pored brojnih domaćih učesnika, manifestaciji će prisustvovati i predstavnici Ministarstva zdravlja i prosvete, a među gostima je i Fabio Skano, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

“Prevencija ne podrazumeva samo izbegavanje bolesti, već i održavanje opšteg zdravlja. Na nama je da mladima pružimo adekvatnu edukaciju o zdravim životnim navikama. Skrining za rano otkrivanje raka je prioritet, ali moramo se baviti i pitanjima gojaznosti, koja postaje sve veći faktor rizika za kardiovaskularne probleme”, naglasio je Fabio Skano.

Institut za javno zdravlje Niš će sledeće godine dočekati naredni Dan preventivne medicine u potpuno obnovljenim prostorijama, zahvaljujući podršci Evropske unije i SZO-a.

“Povodom ove manifestacije, u Nišu se trenutno realizuje projekat Ministarstva zdravlja sa Evropskom unijom, pod nazivom ‘Evropska unija za zdravstveni sistem Srbije’. Iz tog fonda je obezbeđeno 12 miliona evra, od kojih će 1,3 miliona biti uloženo u rekonstrukciju 1.560 kvadratnih metara prostora u Institutu za javno zdravlje Niš”, dodao je dr Stojanović.

Ugovor o rekonstrukciji biće potpisan u narednim danima, a završetak radova planiran je za 10 meseci. Nakon renoviranja, Institut će dobiti modernizovane laboratorije, koje će pružati sigurnije uslove rada za zaposlene, dok će pacijenti imati bolji komfor i uslugu.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas