Početna » Počelo bušenje srebra i bakra u okolini Niške Banje. Javnost uznemirena

Počelo bušenje srebra i bakra u okolini Niške Banje. Javnost uznemirena

0

U okolini Niške banje, na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, počelo je bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra. Bušenje obavlja australijska kompanija Apollo Mineral Limited.

Prema saopštenju austrijske kompanije, lokacije Studena i Kopajska reka su od posebnog značaja zbog istorijskih rudarskih aktivnosti na ovom području još iz 1900-ih godina, kada su otkrivena značajna ležišta bakra.

Istraživanje obuhvata kopanje do dubine od 600 metara, s fokusom na bakarno-srebrnu mineralizaciju u crvenim peskovitim jedinicama, koje su ranije bile predmet malih podzemnih rudarskih radova. U sklopu istraživanja, geolozi prate kontakte između permskih peskovitih slojeva i jurskih krečnjaka, gde su primećene visoke koncentracije bakra.

 „Bušenje u Studeni, koja se nalazi u renomiranoj Karpatko-Balkanskoj metalogenetskoj provinciji, predstavlja izvanrednu priliku za otkrivanje značajnih nalazišta bakra i srebra. Verujemo da Belgrade Copper Project ima neistraženi potencijal koji bi mogao otkriti značajne resurse bakra i srebra“, navodi Apollo Mineral Limited.

Miodrag Stanković, odbornik Koalicije “Niš moj grad”; Foto: privatna arhiva

Odbornik Miodrag Stanković: Zaustaviti kopanje u okolini Niške Banje dok se ne sprovede studija izvodljivosti i javna rasprava

Prema Stankovićevim rečima posebno zabrinjava činjenica da bušenje na lokalitetu Studena ide do dubine od 600 metara.

„Reaktivacija Projekta ‘Jadar’ podstakla je očigledno druge kompanije koje su se bavile istraživanjem litijuma da se sada bave i iskopavanjem drugih nalazišta. Građani su vidno uznemireni zbog početka bušenja u blizini izvorišta”, izjavio je Stanković.

On je naglasio važnost stalnog i nezavisnog nadzora nad kvalitetom vazduha, vode i zemljišta, navodeći da te poslove treba da obavljaju pouzdani organi koji rade samostalno, a ne u službi kompanija.

„Početak bilo kakvog projekta bez prethodne najave, studije izvodljivosti i procene uticaja na životnu sredinu je potpuno neprihvatljiv. Uzimajući u obzir da su geološka istraživanja već počela, zahtevam od gradske vlasti u Nišu da se oglase i upoznaju građane sa trenutnim dešavanjima, kao i da organizuju javnu raspravu u kojoj će učestvovati stručna javnost”, zaključio je Stanković.

Ova  vest koja je došla bez najave, veoma je uznemirila javnost i građane koji ceo dan upućuju razne poruke na društvenim mrežama.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas