Početna » U četvrtak druga sednica Skupštine grada. Na dnevnom redu rebalans budžeta, isplata dugovanja radnicima

U četvrtak druga sednica Skupštine grada. Na dnevnom redu rebalans budžeta, isplata dugovanja radnicima

0

Druga sednica u novom sazivu Skupštine grada Niša biće održana u četvrtak, 10. oktobra, od 9 sati, sa čak 28 tačaka dnevnog reda. Na sednici će, kako je ranije najavljeno, biti razmatrani ključni projekti za razvoj grada, uključujući planove za infrastrukturne investicije i rebalans budžeta za 2024. godinu.

„Rebalans budžeta naći će se pred odbornicima Skupštine grada na narednoj sednici. Ovo je tačka oko koje će se vrteti ceo dnevni red“, rekao je predsednik Skupštine grada Igor Novaković.

Rebalansom je predviđeno rešenje za problem koji nije rešen više od dve decenije, a to je isplata zaostalih zarada za preko šest hiljada radnika.

Prof. dr Igor Novaković, predsednik Skupštine grada Niša

„Oni su tužili svoje firme, a njihova imovina je u međuvremenu nestala, te nisu mogli da se naplate. Država, kao ni lokalna samouprava, nema obaveze prema njima, ali smo mi kao novo gradsko rukovodstvo odlučili da im izađemo u susret. U rebalansu budžeta predviđeno je 530 miliona dinara za isplatu prve rate u ovoj godini“, kazao je Novaković za TV Zona plus.

Prva rata radnicima biće isplaćena u novembru, a rebalansom budžeta predviđeno je i dodatnih 372 miliona dinara za završetak nezavršenih ulica i zakrpanju udarnih rupa. Rebalansom budžeta predviđena su i veća sredstva za sport, povećane su i subvencije za privatne vrtiće.

„Četrdeset tri miliona dinara opredelili smo za sport, dok je dvadeset miliona rezervisano za preventivno čišćenje slivnika, koji su glavni uzrok poplava tokom velikih padavina“, dodao je Novaković.

On je istakao da će i ulica Dušana Popovića dobiti kolektor koji će biti povezan sa čairskim, budući da se u ovom delu grade nova naselja.

„Oni će biti spojeni sa Fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda, što je samo jedan od primera saradnje grada sa Republikom“, rekao je Novaković.

Prioriteti u narednom periodu biće i svakodnevno besprekorno čišćenje glavnih gradskih ulica, kao i uklanjanje kablova sa bandere kako bi se ukopali ispod zemlje.

„Dogovor je i da mora postojati sinhronizacija između preduzeća kako novoasfaltirane ulice ne bi bile ponovo raskopavane“, zaključio je Novaković.

Skupština će razmatrati i planove za izradu detaljnih regulacija za izgradnju novih trafostanica i solarnih elektrana, među kojima su trafostanice Niš 9 i Niš 16, kao i solarni park “Lovo Promaj 2” na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst.

Na dnevnom redu su takođe i imenovanje novog direktora JKP Mediana, finansijski izveštaji javnih preduzeća, formiranje Komisije za planove i predlog isplate zaostalih zarada radnicima propalih firmi.

Odbornici opozicije najavili su da će tražiti dopunu dnevnog reda tačkom koja se odnosi na bušotinu kod Niške banje.

Na drugoj sednici u odborničke klupe sešće pet odborničkih grupa, četiri će predstavljati opoziciju, a vlast jednu. Grupu još uvek nemaju odbornici koji su napustili GG „Dr Dragan Milić“, Oliver Paunović i Milena Vakić Paunović, najavili su opoziciono delovanje, a da li će biti tako pokazaće već ova sednica Skupštine grada Niša.

Da podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine grada Niša, kada je izabrano novo rukovodstvo, održana je 12. avgusta. U međuvrenenu, skupštinska sala je okrečena i sređena, i spremna za drugo zasedanje. Sudeći po tačkama, a i prilikama u Nišu, biće i ovo maratonska sednica.

 

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas