Početna » Planinari iz Niša osvajaju Suvu planinu: Pridružite se u usponu na Divnu Goricu

Planinari iz Niša osvajaju Suvu planinu: Pridružite se u usponu na Divnu Goricu

0

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje drugi tradicionalni uspon na vrh Divna Gorica (1389 m) na Suvoj planini, koji će se održati u nedelju, 13. oktobra 2024. godine. Uspon će krenuti iz sela Mokra, a učesnici će savladati visinsku razliku od 1050 metara, prelazeći ukupno 13 kilometara u oba pravca. Planinarsko društvo je skratilo stazu za 9 kilometara zahvaljujući prečicama oko “nemačkog puta”, što omogućava da se do vrha stigne za oko četiri sata umerenog hoda.

Prošlogodišnji prvi uspon na Divnu Goricu održan 5. novembra 2023. godine, okupio je 112 planinara iz Srbije i Severne Makedonije, a organizatori očekuju i ove godine veliku posetu. Posebno ističu uspešno izvedenu radnu akciju održanu 6. oktobra 2024. godine, tokom koje je staza dodatno uređena i obeležena.

Vrh Divna Gorica pruža impresivne panoramske poglede na dolinu Nišave i okolne vrhove Suve planine, a nalazi se u blizini prevoja Preslap, koji ga razdvaja od vrha Rženac. Staza prolazi kroz gusto šumovito područje, a bliže vrhu je ogoljena, sa stenovitim formacijama.

Foto: PD Preslap

Planinari iz Niša imaju priliku da učestvuju u ovoj akciji, sa polaskom u 6:30 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”. Cena prevoza iznosi 1000 dinara, a vodiči akcije su Miroslav Dokman (062205977) i Aleksandar Micić (066300939).

“Za ovaj uspon neophodna je standardna planinarska oprema – dobre cipele, štapovi za hodanje, toplija garderoba i zaštita od sunca. Prvi deo akcije zahteva da učesnici ponesu nešto hrane, a po povratku sa Divne Gorice, na izletištu ‘Vrelo’ u selu Mokra, biće organizovan besplatan ručak uz muzički program”, izjavili su iz Planinarskog društva “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Ova akcija ima i podršku lokalne zajednice Bele Palanke i sela Mokra, a svi zainteresovani mogu se prijaviti kod vodiča za učešće u ovom izazovnom, ali nezaboravnom usponu.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas