Početna » Radnici propalih firmi ne odustaju od protesta: Traže isplatu i kamata i sudskih troškova

Radnici propalih firmi ne odustaju od protesta: Traže isplatu i kamata i sudskih troškova

Sporazum, koji predviđa isplatu prvih 530 miliona dinara do kraja godine, iako delimično olakšanje, izazvao je zabrinutost među radnicima, posebno zbog odredbi koje ih pozivaju da se odreknu kamata i tužbi.

0

Nakon što je Skupština grada Niša usvojila Program pomoći radnicima propalih niških društvenih i državnih firmi, kojim je predviđena isplata 2,1 milijarde dinara u četiri godišnje rate, radnici su se ponovo okupili ispred Gradske kuće. Većina njih je jasno stavila do znanja da neće potpisati sporazum sa gradom ukoliko ne bude obuhvatao isplatu zaostalih plata, kamata i sudskih troškova.

Dok se deo radnika oštro protivi potpisivanju bilo kakvog sporazuma koji ne ispunjava njihove zahteve, manji broj okupljenih izrazio je spremnost da prihvati ponuđeni dogovor, čak i ako to znači odustajanje od tužbi, kako bi što pre dobili makar deo novca.

Predstavnik Udruženja radnika „Pobeda“, Radosav Spaić, izjavio je da je Program pomoći koji je usvojen i dalje neprecizan, jer se u njemu mešaju pojmovi pomoći, plata i kamata.

„Ako nam isplaćuju socijalnu pomoć preko Centra za socijalni rad, nema kamata. Privredni sud nam je presudio i precizno odredio kolika je glavnica, a kolika kamata. Moj dug za rad u ‘Jastrepcu’ iznosi 500.000 dinara, dok kamata iznosi 900.000 dinara“, objasnio je Spaić.

On je istakao da će savetovati radnike da ne potpisuju nikakav sporazum sa gradom dok se na sastanku sa gradonačelnikom Niša, Dragoslavom Pavlovićem, ne definiše svaki dinar.

„Čekali smo 15 godina, šta je još mesec dana? Moramo biti oprezni, jer ako potpišemo da se odričemo tužbi, a isplate nam samo deo, bićemo u još goroj situaciji“, upozorio je Spaić.

Sličan stav zauzeo je i Radiša Spasić, još jedan od predstavnika radnika, koji je ukazao na nejasnoće u vezi s podacima o potraživanjima.

„Podaci koje je predstavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nisu tačni. Na tim spiskovima su radnici koji su već isplaćeni po presudama Ustavnog suda. Potreban nam je novi spisak sa imenima radnika koji još uvek nisu dobili svoje zarade“, naglasio je Spasić.

Radnici Mašinske industrije, Elektronske industrije i drugih propalih firmi u Nišu već 14 godina uporno se okupljaju svakog petka ispred Gradske kuće, zahtevajući isplatu zaostalih plata. Neki od njih potražuju više od 100 neisplaćenih plata, a ni nakon sinoćnje rasprave u Skupštini nisu sigurni šta tačno mogu očekivati.

Pred radnicima je teška odluka – da li prihvatiti delimičnu isplatu ili nastaviti borbu za celokupna dugovanja, uz sve pravne troškove koji ih prate.

Dvanaesti sat sednice Skupštine Niša: Duga rasprava o rebalansu i zaostalim zaradama radnika

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas