Početna » Mladi iz Niša pokreću prvi inkluzivni klub. Niš će dobiti i inkluzivni kafić

Mladi iz Niša pokreću prvi inkluzivni klub. Niš će dobiti i inkluzivni kafić

1

Grupa mladih iz neformalne grupe InkluzivNI osvojila je nagradu Beogradske otvorene škole (BOŠ) u kategoriji „Pohod na aktivizam” za inicijativu koja ima potencijal da unapredi život mladih u Nišu. Njihova ideja je stvaranje prvog inkluzivnog kluba u gradu, gde bi mladi sa autizmom i drugim razvojnim poteškoćama imali priliku da se druže sa vršnjacima kroz razne radionice i edukacije.

Proba za ovaj inovativni klub održana je krajem septembra u parku Čair, u saradnji sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Dan”. Tokom događaja, mladi su imali priliku da se okupe, slikaju, crtaju i vajaju, čime su postavili temelje za budući inkluzivni klub.

„Aplicirali smo sa projektom i dobili sredstva za realizaciju inkluzivnog kluba na otvorenom. Radionice su bile sjajna prilika za okupljanje mladih sa smetnjama u razvoju, a pozitivan odziv građana nas je motivisao da nastavimo”, izjavila je Lana Stanisavljević, članica grupe InkluzivNI i studentkinja komunikologije.

Događaj u Čairu privukao je pažnju brojnih građana, što dodatno naglašava važnost prihvatanja osoba sa autizmom u zajednici.

„Uspešnost kluba leži u tome da drugi građani prihvate osobe sa autizmom i drugim razvojnim poteškoćama. Ovaj događaj je pokazao da naša ideja može zaživeti”, dodala je Stanisavljević.

Planovi za klub uključuju prostorije gde bi mladi provodili vreme na kvalitetan način, učeći jedni od drugih kroz osmišljen program. Iako će imati fizički prostor, aktivnosti će se odvijati i na ulicama, u parkovima i galerijama. Takođe, mališani su nedavno učestvovali u obeležavanju Dečije nedelje.

Grupu entuzijasta čine studenti i jedan srednjoškolac, a osim medijske promocije i javnog priznanja, dobiće robnu nagradu od BOŠ-a u vrednosti do 600 evra.

Prema podacima Batuta, do 31. marta 2024. godine, u bazi podataka o deci sa smetnjama u razvoju evidentirano je 3.418 dece uzrasta do 18 godina, od čega 1.666 (48,7%) ima dijagnozu poremećaja iz spektra autizma. Ipak, članovi udruženja koji okupljaju osobe sa autizmom tvrde da su ovi brojevi znatno veći.

Ove jeseni u Nišu, na inicijativu udruženja „Zvuci srca”, otvoriće se i prvi inkluzivni kafić, gde će raditi osobe sa invaliditetom. Ove inicijative predstavljaju značajan korak ka stvaranju inkluzivnijeg društva za sve.

1 komentar

Avatar
Nenad Velickovic 16. oktobar 2024. - 13:39

A sta sa starijima od 18 godina ?

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas