Početna » Rajski prizori sa Divne Gorice: Planinari osvojili vrh i srce prirode! [FOTO+VIDEO]

Rajski prizori sa Divne Gorice: Planinari osvojili vrh i srce prirode! [FOTO+VIDEO]

0

Više od 150 ljubitelja prirode okupilo se 13. oktobra 2024. godine na drugom jesenjem usponu na Divnu Goricu (1389 m), vrh na Suvoj planini. Ovaj uspon, koji je organizovalo Planinarsko društvo “Preslap” uz podršku lokalne zajednice sela Mokra, pretvorio se u pravi praznik za sve učesnike. Pored ljubitelja planinarenja iz Niša, stigli su i entuzijasti iz Trstenika, Knjaževca, Leskovca, Sokobanje, Bele Palanke, Beograda, Mladenovca i Pirota i učinili ovaj događaj još posebnijim.

Pogled sa Divne Gorice na Suvu planinu; Foto: PD “Preslap”

Učesnike je ubrzo nakon početka uspona pratilo sunčano i vedro vreme, idealno za uživanje u netaknutoj prirodi Suve planine. Kako navode iz Planinarskog društva “Preslap”, uspon na Divnu Goricu nije nimalo lagan. Trasa od 6,5 km sa 1050 metara visinske razlike predstavlja pravi izazov čak i za iskusne planinare. Ipak, zahvaljujući stručnom vođenju vodičkog tima, koji su činili Aleksandar Micić, Miroslav Dokman i Milorad Ignjatović, svi učesnici uspešno su stigli do vrha.

“Pravilno smo dozirali ritam kretanja i odmore, što je omogućilo da svi učesnici uživaju u usponu i bezbedno stignu na vrh.  Besprekorno očišćena i pripremljena staza, obeležena, vodi u prvoj, kratkoj deonici, od početka “nemačkog puta” iznad sela Mokra, do prve oštre krivine na ovom putu, koju trasa ovog uspona seče na prvoj prečici. Savladavanje ove prečice trajalo je 15-tak minuta, posle su učesnici na kratko izašli opet na “nemački put”, da bi onda ušli u drugu prečicu. Ovaj deo uspona, čini se da je bio i najzahtevniji, i savladan je za nešto manje od jednog sata. Odavde je već znatno lakše izveden uspon do čuvenog prevoja Preslap, između vrhova Rženac i Divna Gorica. Prvi put se i sa ovog prevoja mogao videti najveći deo potkovičastog grebena Suve planine”, ističu organizatori iz PD “Preslap”.

Prevoj Preslap; Foto: PD “Preslap”

Na najzahtevnijoj deonici, između dve prečice na stazi, učesnici su uspešno savladali izazove terena, a pogled sa prevoja Preslap između vrhova Rženac i Divna Gorica prvi put im je omogućio da vide čuveni greben Suve planine. Uspon na vrh Divna Gorica od prevoja bio je izuzetno motivišući, a učesnici su, lakše nego što su očekivali, stigli do cilja.

“Od prevoja Preslap, do vrha Divna Gorica trebalo je preći 1,5 km i popeti se oko 200 metara visinske razlike. Kada su već učesnici, lakše nego što se očekivalo, došli do prevoja Preslap, sa velikim motivom, i opet lakše od predviđenog, popeli su se i na sam vrh Divna Gorica. Najlepši pogledi upravo su bili sa Divne Gorice. Ne samo da se video ceo greben Suve planine, već i panorama grada Niša, panorama Bele Palanke, i udaljenije planine – Stara planina, Velliki Jastrebac, Kopaonik!”

Na vrhu – Divna Gorica; Foto: PD “Preslap”

Nakon bezbednog silaska, domaćini iz sela Mokra pripremili su bogat ručak i muzički program na poznatom izletištu Vrelo, čime su zaokružili ovaj predivan dan u prirodi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas