Početna » Objavljeni spiskovi za pomoć radnicima propalih firmi: Pogledajte da li ste na listi

Objavljeni spiskovi za pomoć radnicima propalih firmi: Pogledajte da li ste na listi

0

U najnovijem Službenom listu Grada Niša objavljen je spisak od 59 firmi čiji će nekadašnji radnici dobiti pomoć, zajedno sa imenima 6.243 radnika koji mogu da se prijave za ovu pomoć. Ova inicijativa dolazi kao rezultat usvojenog Programa pomoći radnicima društvenih i državnih preduzeća koji imaju nenaplaćene zarade na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša, održanoj 10. oktobra.

Prema Programu, radnici će dobiti pomoć u četiri jednake godišnje rate. Prva rata biće isplaćena do kraja ove godine, dok su druge planirane za prvu polovinu naredne godine, 2026. i 2027. godinu. Za isplatu prve rate, niška skupština je rebalansom budžeta izdvojila 530 miliona dinara.

U Službenom listu navedeno je da će se pomoć isplaćivati radnicima preduzeća u kojima stečaj nije završen preko gradske Uprave nadležne za socijalna pitanja. Radnici koji su radili u firmama u kojima je stečaj završen dobiće pomoć preko Centra za socijalni rad „Sveti Sava“. Pravo na prijavu imaju oni čija se potraživanja za zaostale zarade nalaze u evidenciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Međutim, radnici će biti obavezni da potpišu sporazum kojim će biti regulisana njihova prava i obaveze. Program pomoći, objavljen 16. oktobra, stupa na snagu u roku od osam dana od objavljivanja, nakon čega će uslediti poziv radnicima da se prijave.

Protesti radnika koji imaju neisplaćene plate traju svakog petka od 2014. godine, a nastavljeni su i nakon što je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović prošlog meseca najavio da će na osnovu neisplaćenih zarada biti obezbeđeno ukupno 2,1 milijardu dinara iz gradskog budžeta.

Na poslednjem protestu, okupljeni su izrazili sumnju u adekvatnost spiska radnika koji je grad sastavio, navodeći da se na njemu nalaze i imena radnika koji su već naplatili svoja potraživanja, dok su imena drugih radnika nepravedno izostavljena.

Učesnici protesta su predložili da se svim radnicima propalih društvenih preduzeća omogući prijavljivanje za pomoć, a ne samo onima koji su u evidenciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Ova situacija i dalje izaziva napetosti između radnika i gradske vlasti, a budućnost pomoći zavisi od implementacije Programa i spremnosti vlasti da razmotre predloge radnika.

Spisak pogledajte OVDE

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas