Početna » Ovo nije skup Kopaonik, ovo je Vlahovo – VAZDUŠNA BANJA svrljiških planina koju morate posetiti

Ovo nije skup Kopaonik, ovo je Vlahovo – VAZDUŠNA BANJA svrljiških planina koju morate posetiti

0

Smešteno na svega dvadesetak kilometara od Svrljiga, selo Vlahovo postaje prava turistička destinacija za sve one koji traže beg u netaknutu prirodu i čist vazduh. Ovaj zeleni kutak Srbije, koji je 2011. godine imao svega 107 stanovnika, danas privlači sve više vikend posetilaca i povratnika koji obnavljaju svoje domove kako bi uživali u blagodatima ovog jedinstvenog kraja.

Vlahovo se sa pravom može nazvati “vazdušnom banjom” – vazduh ovde ima posebnu oštrinu i čistoću, zahvaljujući gustim borovim šumama koje okružuju selo. Šetnja kroz ove šume ne samo da nudi relaksaciju, već i osveženje za svakog posetioca, čineći Vlahovo idealnim mestom za one koji žele da se sklone od gradske vreve i udahnu čisti planinski vazduh.

Za avanturiste, Vlahovo pruža mnogo više od svežeg vazduha. Na samo nekoliko stotina metara od sela nalazi se vidikovac Plandište, sa kojeg se pruža veličanstven pogled na Svrljiške planine i obronke Stare planine. Zalazak sunca sa ovog mesta stvara prizore koji oduzimaju dah – nebo postaje obojeno nijansama crvene i narandžaste, što predstavlja raj za ljubitelje fotografije.

Zalazak sunca

Iako selo već ima svoje specifične turističke kvalitete, dodatna infrastruktura – poput uređenih staza, klupa na vidikovcu i informativnih tabli – mogla bi da privuče još više posetilaca i da učini Vlahovo jednim od ključnih ekoloških centara ovog regiona.

Pored prirodnih lepota, Vlahovo se izdvaja i po svojoj kulturnoj baštini, dok u susednoj Manojlici, koja takođe odiše netaknutom prirodom, posetioci mogu doživeti autentičan duh sela.

Vlahovo je neotkriveni biser, pravo utočište za sve one koji žele da napune pluća čistim vazduhom, istraže netaknutu prirodu i uživaju u prelepim pejzažima koji će ih naterati da se iznova vraćaju ovom jedinstvenom mestu.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas