Početna » Psihitrija iz Toponice se seli u Niš. Gradi se nova poliklinika i obnavljaju tri klinike UKC Niš

Psihitrija iz Toponice se seli u Niš. Gradi se nova poliklinika i obnavljaju tri klinike UKC Niš

Evropska investiciona banka finansira obnovu UKC-a Niš: 68 miliona evra za nove projekte

0

Delegacija Evropske investicione banke (EIB) i jedinice za implementaciju rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji posetila je Univerzitetski klinički centar (UKC) Niš kako bi se uverila u pripreme za početak druge faze rekonstrukcije. Plan podrazumeva izgradnju i obnovu tri objekta u starom delu UKC-a, u koje će biti uloženo oko 68 miliona evra.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC-a, naveo je da će nova zgrada poliklinike biti izgrađena između postojećih objekata Patologije i Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

“Ovaj objekt će obezbediti dovoljno prostora za sve hirurške i internističke klinike, kao i specijalističke ambulante i dnevne bolnice. Biće potpuno nova zgrada, opremljena savremenom medicinskom opremom”, istakao je Perišić.

Pored izgradnje nove poliklinike, planirana je i rekonstrukcija nekoliko važnih objekata. Među njima je Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, gde će biti dodata nova spratna jedinica, a prostori adaptirani za Kliniku za psihijatriju odraslih, koja će biti preseljena iz Toponice. Takođe, Infektivna klinika, koja je pretrpela značajna oštećenja tokom pandemije, biće obnovljena kako bi se vratila svojoj originalnoj funkciji.

„Najurgentniji problemi na Infektivnoj klinici su nedavno sanirani uz pomoć države, ali će dodatne rekonstrukcije modernizovati objekat i omogućiti efikasniji rad”, dodao je Perišić.

Pored ovih projekata, u planu je obnova vešeraja i kuhinje, uz razmatranje najekonomičnijih opcija – da li rekonstruisati postojeće objekte ili graditi nove. Perišić je takođe najavio rekonstrukciju Specijalističke ambulante kardiološke klinike i uređenje prostora između novih i starih objekata.

Foto: UKC Niš

Druga faza rekonstrukcije biće finansirana sa 41 milion evra iz sredstava EIB-a, dok će država uložiti dodatnih 27 miliona evra u medicinsku opremu.

„Ovo je dokaz nastavka brige države za zdravlje građana Niša i regiona. Radovi bi mogli započeti već na proleće, nakon što se raspišu javni tenderi za projektovanje i izvođenje radova”, rekao je Perišić.

Tokom posete, delegacija EIB-a obišla je i zgradu Novog kliničkog centra i izrazila zadovoljstvo planovima i radovima koji su u toku.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas