Početna » SSP: Loši uslovi, niske plate i potrebne reforme u obrazovanju

SSP: Loši uslovi, niske plate i potrebne reforme u obrazovanju

0

Obrazovanje u Srbiji suočava se sa ozbiljnim izazovima, a situacija u Nišu nije izuzetak. Aleksandar Robajac, master elektrotehnike i računarstva i član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Nišu, uputio je oštru kritiku na račun trenutnog stanja obrazovnog sistema, ukazujući na brojne probleme koji utiču na kvalitet nastave.

“U Nišu funkcioniše 14 fakulteta, 34 osnovne škole i 19 srednjih škola, u kojima se obrazuje oko 15.000 osnovaca i 11.000 srednjoškolaca. Na to treba dodati i oko 2.000 dece u predškolskim ustanovama. Ipak, ukupan broj nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača nije dovoljan za kvalitetan rad sa decom i učenicima”, navodi Robajac.

Prema njegovim rečima, problem ne leži samo u broju zaposlenih, već i u uslovima u kojima oni rade.

“Prostor je ograničen, oprema je često zastarela, a plate zaposlenih su ponižavajuće, posebno kada se uzme u obzir da se nalazimo u takozvanom “zlatnom dobu srpske ekonomije” “, dodaje on.

Robajac ističe da su u školama, osim loših materijalnih uslova, prisutni i drugi problemi, uključujući politizaciju zapošljavanja.

“Zapošljavaju se isključivo poslušni partijski kadrovi, dok kvalitetni ljudi napuštaju obrazovni sistem”, upozorava on.

Takođe, Robajac postavlja važna pitanja u vezi sa bezbednošću učenika i zaposlenih u školama, posebno nakon tragedije u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

“Šta smo naučili nakon Ribnikara? Kakva nam je bezbednost učenika i zaposlenih u školama? Ko je odgovoran za ovakav status obrazovnih ustanova u Nišu?” – pita se on.

SSP je izneo konkretne predloge za poboljšanje stanja u obrazovanju. Među najvažnijim zahtevima su drastično poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, hitna izmena Krivičnog zakonika (KZ) Republike Srbije kako bi nastavnici dobili status sličan advokatima, kao i ozbiljan socijalni dijalog između države i zaposlenih.

“Želimo da verujemo da državi ipak treba kvalitetan i moderan obrazovni sistem, sa zadovoljnim i kvalitetnim nastavnicima, koji bi doveo do povećanja opšteg nivoa obrazovanosti”, zaključuje Robajac.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas