Početna » Radnici propalih firmi u Nišu ne odustaju: Zahtevaju isplatu zarada u celosti, kamata i sudskih troškova

Radnici propalih firmi u Nišu ne odustaju: Zahtevaju isplatu zarada u celosti, kamata i sudskih troškova

0

Radnici propalih društvenih firmi u Nišu, okupljeni oko udruženja radnika, boraca i penzionera „Pobeda“, nastavili su proteste ispred Gradske kuće zbog neisplaćenih plata. Njihov glavni zahtev upućen gradonačelniku Niša bio je da im se, pored zarada, isplate i kamate te sudski troškovi. Ovaj problem godinama unazad muči bivše radnike, a najnoviji događaji su doneli novu dinamiku u njihovu borbu.

Radosav Spasić iz udruženja „Pobeda“, koji je predvodio pregovore sa gradonačelnikom, istakao je da su u razgovorima naišli na više prepreka, ali i na određene predloge za rešenje.

On je istakao problem sa spiskovima radnika koji imaju pravo na isplatu. Naveo je da spiskovi nisu u potpunosti relevantni, jer su došli od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Kako bi se situacija razjasnila, Spasić je predložio da se od Privrednog suda zatraži ažurirani spisak koji će tačno pokazati ko je naplatio svoja potraživanja, a ko nije, i time osigurati da podaci budu precizni i ažurirani.

„Prvi moj zahtev bio je da se isplate plate u celosti, bez rata. Upozorili smo da budžet Niša možda neće moći da izdrži trošak isplate narednih godina, pa smo tražili garancije. Međutim, gradonačelnik nam je ponudio sporazum uz opciju ‘uzmi ili ostavi’“, izjavio je Spasić.

Foto: Glas juga

U razgovorima su učestvovali i drugi predstavnici radnika, uključujući bivše radnike različitih preduzeća koji su se takođe suočili sa problemima neisplaćenih plata i visokim advokatskim troškovima.

„Mnogi radnici bi platili više advokatima nego što iznosi njihov dug, što je ogroman problem“, dodao je Spasić.

Zoran Minčić, bivši radnik EI Niš, izjavio je da se još nije odlučio da li će prihvatiti sporazum.

„Preporuka je da se sporazum ne prihvati, ali nisam još razmišljao“, kratko je prokomentarisao.

Dragan Stevanović, nekadašnji radnik Građevinara, rekao je da on i njegov sin čekaju isplatu oko 50 zarada.

„Bio sam u Privrednom sudu, sve sam se raspitao i prihvatiću samo ako se isplati sa svim troškovima i kamatom“, izjavio je Stevanović i napominuo da se njemu i sinu duguju i ratne dnevnice.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša, održanoj 10. oktobra, usvojen je Program pomoći radnicima društvenih i državnih preduzeća sa nenaplaćenim zaradama. Prema tom programu, pomoć će biti isplaćena u četiri jednake godišnje rate, a prva rata je planirana za kraj ove godine. Rebalansom budžeta za isplatu prve rate izdvojeno je 530 miliona dinara, dok će preostale rate biti isplaćene u naredne tri godine.

Foto: Glas juga

Na objavljenom spisku se nalazi 59 firmi čiji radnici imaju pravo na ovu pomoć, a ukupno 6.243 radnika mogu da se prijave za isplatu. Iako su neki radnici skeptični u vezi sa predloženim sporazumom, mnogi očekuju da će država i lokalne vlasti ispuniti svoje obaveze prema onima kojima duguju zarade već dugi niz godina.

Protesti će se, prema rečima radnika, nastaviti dok ne dobiju zadovoljavajuće rešenje.

„Ovo je borba koja traje godinama i neće stati dok ne dobijemo ono što nam pripada,“ zaključio je Spasić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas