Početna » Vojnički pasulj, kupus u glinenom tiganju i švedski standardi – sve to u Nišu! [VIDEO]

Vojnički pasulj, kupus u glinenom tiganju i švedski standardi – sve to u Nišu! [VIDEO]

0

Na amfiteatru pored Nišave svečano je otvoren 12. Međunarodni gastro-turistički festival – manifestacija koja već više od decenije okuplja kulinarske majstore i ljubitelje dobre hrane iz Srbije, regiona i Evrope. Tokom dva dana, više od 350 takmičara iz 10 zemalja, među kojima su Rumunija, Holandija, Crna Gora, ali i sve republike bivše Jugoslavije, takmičiće se u pripremi modernih i tradicionalnih jela.

Organizatori ističu da je ovogodišnji festival najbogatiji do sada – kako po broju učesnika, tako i po raznovrsnosti kuhinja koje će biti predstavljene.

„Imamo oko 350 takmičara i čak 33 sudije. Učesnici se nadmeću u sedam disciplina: rižoto, paste, moderno jelo od piletine, biftek, dezerti… Takođe, u popodnevnim časovima biće organizovana takmičenja u pripremi riblje čorbe, gulaša i specijaliteta nacionalnih kuhinja. Ono što je nama važno jeste promocija nacionalne kuhinje Srbije, ali i gostoljublja Nišlija“, izjavio je Petar Majstorović, koordinator takmičenja.

Neizostavni deo festivala jeste i prezentacija starih, gotovo zaboravljenih jela.

„Danas kuvamo kupus u glinenom tiganju, prema recepturi staroj gotovo sto godina. Sutra će svi posetioci moći da ga probaju“, najavio je Majstorović.

Festival nije samo prilika za kulinarsko nadmetanje, već i za razmenu znanja i iskustava. Među sudijama je i Nebojša Mitrović, član Švedske asocijacije kuvara, koji je svoje kulinarske korene stekao u Srbiji, ali već godinama živi i radi u Švedskoj.

„Šveđani imaju drugačije ukuse – vole da mešaju slatko i slano, pa recimo uz meso stavljaju džem od ribizle. Ali kada dođu u Srbiju, oduševe se našom hranom. Srbija definitivno ima jednu od najbogatijih kuhinja u Evropi“, kaže Mitrović.

Govoreći o stanju u ugostiteljskoj industriji, Mitrović ističe da je problem sa nedostatkom kvalifikovanih kuvara prisutan i u Švedskoj.

„Radim kao šef kuhinje u Stokholmu, i stalno tragamo za kvalitetnim kuvarima. Pokušavam da dovedem naše kuvare iz Srbije, ali su vize i administracija velika prepreka. Imamo odlične škole, ali nažalost, mnogo njih ode u inostranstvo čim završe školu“, dodaje on.

Na važnost ovog festivala za promociju turizma i gastronomije ukazao je i Ilijan Stojanić, internacionalni vitez kulinarstva i akademik.

„Najvažnije je da se ovaj festival održava već 12. godinu zaredom. To govori o njegovoj važnosti i uticaju. Dovodi se elita iz sveta kuvarstva, ali i veliki broj mladih iz raznih zemalja. Nažalost, u Srbiji imamo sve manje kuvara. Mladi žele da uče, ali država ne daje dovoljno značaja ovoj profesiji. Posle školovanja, naši mladi odlaze u inostranstvo“, istakao je Stojanić.

Podeljeno oko hiljadu porcija pasulja

Pored takmičenja, posetioci festivala mogu da uživaju i u degustacijama. Danas je ispred Oficirskog doma pripremljeno i besplatno podeljeno oko hiljadu porcija čuvenog vojnog pasulja i gulaša.

Učesnici dolaze iz različitih krajeva regiona. Blagica Cvetovska iz Makedonije kaže da je njihov štand pun tradicionalnih poslastica.

„Sve je domaće: baklave, štrudle, gorabije… Trudimo se da prezentujemo ono najbolje iz naše kuhinje“, rekla je Cvetovska.

Na manifestaciji su i „Super žene“ iz Tešice koje redovno osvajaju nagrade na gastronomskim događajima.

„Poznate smo po kvalitetu naših proizvoda i radu na raznim projektima. Promovišemo tipičnu srpsku kuhinju“, rekla je domaćica iz ovog sela.

Festival se nastavlja i sutra, a očekuje se još više posetilaca. Niš još jednom pokazuje da je ne samo grad bogate istorije, već i mesto gde se ukusi Balkana spajaju u jedinstvenu kulinarsku simfoniju.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš „glas“ je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas