Na amfiteatru pored Nišave svečano je otvoren 12. Međunarodni gastro-turistički festival – manifestacija koja već više od decenije okuplja kulinarske majstore i ljubitelje dobre hrane iz Srbije, regiona i Evrope. Tokom dva dana, više od 350 takmičara iz 10 zemalja, među kojima su Rumunija, Holandija, Crna Gora, ali i sve republike bivše Jugoslavije, takmičiće se u pripremi modernih i tradicionalnih jela.
Organizatori ističu da je ovogodišnji festival najbogatiji do sada – kako po broju učesnika, tako i po raznovrsnosti kuhinja koje će biti predstavljene.
„Imamo oko 350 takmičara i čak 33 sudije. Učesnici se nadmeću u sedam disciplina: rižoto, paste, moderno jelo od piletine, biftek, dezerti… Takođe, u popodnevnim časovima biće organizovana takmičenja u pripremi riblje čorbe, gulaša i specijaliteta nacionalnih kuhinja. Ono što je nama važno jeste promocija nacionalne kuhinje Srbije, ali i gostoljublja Nišlija“, izjavio je Petar Majstorović, koordinator takmičenja.
Neizostavni deo festivala jeste i prezentacija starih, gotovo zaboravljenih jela.
„Danas kuvamo kupus u glinenom tiganju, prema recepturi staroj gotovo sto godina. Sutra će svi posetioci moći da ga probaju“, najavio je Majstorović.
Festival nije samo prilika za kulinarsko nadmetanje, već i za razmenu znanja i iskustava. Među sudijama je i Nebojša Mitrović, član Švedske asocijacije kuvara, koji je svoje kulinarske korene stekao u Srbiji, ali već godinama živi i radi u Švedskoj.
„Šveđani imaju drugačije ukuse – vole da mešaju slatko i slano, pa recimo uz meso stavljaju džem od ribizle. Ali kada dođu u Srbiju, oduševe se našom hranom. Srbija definitivno ima jednu od najbogatijih kuhinja u Evropi“, kaže Mitrović.
Govoreći o stanju u ugostiteljskoj industriji, Mitrović ističe da je problem sa nedostatkom kvalifikovanih kuvara prisutan i u Švedskoj.
„Radim kao šef kuhinje u Stokholmu, i stalno tragamo za kvalitetnim kuvarima. Pokušavam da dovedem naše kuvare iz Srbije, ali su vize i administracija velika prepreka. Imamo odlične škole, ali nažalost, mnogo njih ode u inostranstvo čim završe školu“, dodaje on.
Na važnost ovog festivala za promociju turizma i gastronomije ukazao je i Ilijan Stojanić, internacionalni vitez kulinarstva i akademik.
„Najvažnije je da se ovaj festival održava već 12. godinu zaredom. To govori o njegovoj važnosti i uticaju. Dovodi se elita iz sveta kuvarstva, ali i veliki broj mladih iz raznih zemalja. Nažalost, u Srbiji imamo sve manje kuvara. Mladi žele da uče, ali država ne daje dovoljno značaja ovoj profesiji. Posle školovanja, naši mladi odlaze u inostranstvo“, istakao je Stojanić.
Podeljeno oko hiljadu porcija pasulja
Pored takmičenja, posetioci festivala mogu da uživaju i u degustacijama. Danas je ispred Oficirskog doma pripremljeno i besplatno podeljeno oko hiljadu porcija čuvenog vojnog pasulja i gulaša.
Učesnici dolaze iz različitih krajeva regiona. Blagica Cvetovska iz Makedonije kaže da je njihov štand pun tradicionalnih poslastica.
„Sve je domaće: baklave, štrudle, gorabije… Trudimo se da prezentujemo ono najbolje iz naše kuhinje“, rekla je Cvetovska.
Na manifestaciji su i „Super žene“ iz Tešice koje redovno osvajaju nagrade na gastronomskim događajima.
„Poznate smo po kvalitetu naših proizvoda i radu na raznim projektima. Promovišemo tipičnu srpsku kuhinju“, rekla je domaćica iz ovog sela.
Festival se nastavlja i sutra, a očekuje se još više posetilaca. Niš još jednom pokazuje da je ne samo grad bogate istorije, već i mesto gde se ukusi Balkana spajaju u jedinstvenu kulinarsku simfoniju.