Početna » Sveta Jelena iz Niša – prvi urbanista hrišćanskog Jerusalima

Sveta Jelena iz Niša – prvi urbanista hrišćanskog Jerusalima

0
Rad urbaniste Miodraga Stankovića pod nazivom “Prvi urbanista hrišćanskog Jerusalima-Sveta Jelena iz Niša” nagrađen je na 33. Salonu urbanizma. Radi se o urbanističkom istraživanju, koje je Stanković sproveo nakon što je posetio Jerusalim. Intrigirala ga je činjenica da je naša Jelena iz Niša, majka cara Konstantina uz ekipu verskih stručnjaka i graditelja tumačeći svete knjiga odredila 12 lokacija  koje su kasnije i priznate u hrišćanskom svetu.

“U tom trenutku u Jerusalimu nije postojao ni jedan jedini materijalni objekat hrišćanstva. Hrišćanstvo je bilo zabranjeno tako da nije bilo nikakve gradnje. U trenutku kada je njen sin Konstantin priznao hrišćanstvo ona je iskoristila tu privileguju što je njegova majka, ne da bi se obogatila, već da iskoristi resurse rimske imperije, kao što su projektanti, majstori, vojsku koja je to pratila i finansije iz budžeta, i otišla na versko i studijsko putovanje. Na teritoriji Izraela, Jerusalima i okoline istraživala je na osnovu zapisa u Novom zavetu lokacije”, kazao je Stanković.

Tako je Jelena uz analizu verskih stručnjaka prepoznavala na terenu gde je pećina u Vitlajemu, Maslinova gora, Golgota… Takvih lokaliteta koje je pronašla je po nekim tumačenjima 12, a prema nekim 20.

“Na tim mestima koje je ona odredila počinju da se zidaju kapele, crkve, da se uređuje taj prostor. Ostavili su trag za dvadesetak hrišćanskih lokaliteta još davne 328. godine. Kada su se pojavili materijalni objekti, zidani kamenom u narednim vekovima je to rušeno i zidano, ali se uvek gradilo na lokacijama koje je Jelena odredila”, objašnjava urbanista iz Niša.

Dodaje da hodočasnici na svom putu upravo obilaze mesta koje je Jelena odredila.

“Ja sam nju hrabro nazvao prvim urbanistom, jer njeno delovanje jeste urbanističko. 17 vekova kasnije ceo svet obilazi njene lokacije. Ja moram da izrazim sumnju da li je sve to baš tačno, ali u poštenje ne mogu da izrazim sumnju, jer je ona na najpošteniji način iskoristila resurse rimske imperije da uradi jednu stvar, a to je da odredi lokacije događaja iz Novog zaveta“, dodao je Stanković.

Tačnost ovih tvrdnji, koje je i Stanković iskoristio za svoj rad, ostavili su hroničari tadašnjeg vremena i rimska imperija koja je ostavila neverovatne pisane tragove.

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas