Početna » Barutana br. 4 u Tvrđavi uskoro otvara svoja vrata za javnost

Barutana br. 4 u Tvrđavi uskoro otvara svoja vrata za javnost

0

Prvobitno su bile namenjene za smeštaj baruta, municije, zaštitu vojnike i odbranu objekata u slučaju napada neprijatelja, a danas, barutane služe kao prostor namenjen brojnim kulturnim sadržajima. I Barutana br. 4 će uskoro biti u službi kulture i dostupna Nišlijama i ostalim posetiocima.

Barutane, odnosno džebane, kako su ih nazivale Osmanlije, zidane su u periodu od 1720. do 1723. godine i bile su namenjene za skladištenje baruta i municije na udaljenim delovima tvrđave.

Foto: TON

„Uzbudljive vesti iz Niške tvrđave. Grad Niš i Turistička organizacija Niš pripremaju posebno iznenađenje za sve Nišlije i posetioce. Barutana br. 4 u Niškoj tvrđavi uskoro otvara svoja vrata za javno. Ne propustite priliku da budete deo ovog interesantnog događaja“, navodi se u objavi zvaničnog naloga Niške tvrđave.

Na prostoru Niške tvrđave, polukružno, na međusobnom rastojanju od oko 250 metara, razmešteno je ukupno pet barutana. Četiri, iste veličine, uz severni zid, i jedna manja u istočnom delu Tvrđave. One su jedini sačuvani objekti, te vrste i namene, u Srbiji.

Foto: TON

Zbog svog istorijskog i arheološkog značaja, barutane u Niškoj tvrđavi su proglašene sa kulturno dobro od velikog značaja još 1982. godine.

Foto: TON

Sredstva za sređivanje barutane su dobijena iz fonda Evropske unije, nedavno je saopštila većnica za kulturu Adriana Anastasov.

Foto: TON

Takođe, dobijen je i novac za uređenje umetničkih ateljea koji su stradali u požaru.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas