Početna » BOJANIĆ: Vidovdan-Jedan od stubova srpske državnosti

BOJANIĆ: Vidovdan-Jedan od stubova srpske državnosti

Autor: Đorđe Bojanić, Srpska istorija

0

Vidovdan, jedan od najznačajnijih praznika u istoriji srpskog naroda, predstavlja suštinski stub srpske državnosti i identiteta.

Ovaj datum, koji se obeležava 28. juna, prvi put je proglašen državnim praznikom 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovske bitke, kada je kralj Aleksandar miropomazan u manastiru Žiča. Istovremeno je započeta i izgradnja Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, koji je postao simbol srpskog junaštva i žrtvovanja.

U Kruševcu će 28. juna biti održana centralna manifestacija obeležavanja Vidovdana, kao i sednica vlade. U manastiru Ravanica biće održan parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima, koji će služiti vladika Ignjatije i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, uz prisustvo naroda i državnog vrha.

Vidovdan ima duboko istorijsko i duhovno značenje za srpski narod. Knez Lazar je svojim herojskim ulaskom u Kosovsku bitku protiv mnogo jačeg neprijatelja dao život za odbranu hrišćanske kulture i vere, čime je spasio hrišćansku Evropu od islamske najezde. Ovo je bio akt koji je srpski narod duboko utisnuo u svoju kolektivnu svest i identitet.

Pored Vidovdana, Savindan i Sretenje predstavljaju temelje srpskog identiteta i državnosti. Savindan, kao uvod u Sretenje i Vidovdan, naglašava vezu između kneza Lazara, Karađorđa i Miloša Obrenovića, a sve u okviru duhovne staze koju je trasirao Sveti Sava.

Vidovdan nas podseća na važnost slobode, časti, viteštva i junaštva. On je dan kada se Srbi sećaju svojih heroja i borbe za očuvanje pravoslavne vere i srpskih svetih mesta. Vidovdan takođe služi kao podsećanje na mnoge istorijske događaje koji su oblikovali srpsku istoriju i identitet.

Istorijski, Vidovdan je bio svedok mnogih važnih događaja. Na ovaj dan 1914. godine, Gavrilo Princip je izvršio atentat na Franca Ferdinanda, što je pokrenulo Prvi svetski rat. Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donet je 1921. godine, a 1989. godine, obeleženo je 600 godina Kosovske bitke.

Spomenik na Gazimestanu, koji je više puta rušen i obnavljan, svedoči o trajnosti i snazi kosovskog zaveta. Ovaj spomenik je danas okružen bodljikavom žicom i čuva ga kosovska policija, ali njegovo značenje ostaje nepokolebljivo u srcima srpskog naroda.

Vidovdan je simbol koji objedinjuje istoriju, kulturu i duhovnost srpskog naroda. Dok god se ovaj praznik obeležava, Srbi će se sećati svojih korena i nastaviti da čuvaju svoju kulturnu i duhovnu baštinu. Vidovdan nije samo datum, već zavet i obaveza da se nastavi borba za slobodu i očuvanje srpskog identiteta.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas