Početna » Gradska izborna komisija Niša angažovala privatnu firmu „BIG Data Tehnology“ da ponovo prebroji glasove?

Gradska izborna komisija Niša angažovala privatnu firmu „BIG Data Tehnology“ da ponovo prebroji glasove?

Izvor: Beta

0

Gradska izborna komisija (GIK) poništila je odluku o preliminarnim rezultatima izbora u Nišu, donetu 3. juna, na sednici održanoj prošlog vikenda. GIK je naložila firmi „BIG Data Tehnology“ da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i predloži novu odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike u niškoj Skupštini.

Ova odluka je, prema rečima predstavnika opozicije, delimično usvojila prigovor koalicije „Biramo Niš“. Miloš Nešić, podnosilac izborne liste ove koalicije, izjavio je za agenciju Beta da je koalicija tražila od GIK-a da otvori svih 197 džakova sa biračkim materijalom i utvrdi tačne rezultate zbog matematičkih netačnosti i materijalnih grešaka u preliminarnim rezultatima.

„Oni to nisu želeli da urade već su zatražili od firme „BIG Data Tehnology“ da utvrdi tačne rezultate. Time su priznali da su njihovi preliminarni rezultati netačni,“ istakao je Nešić.

 

On je dodao da preliminarni rezultati GIK-a sadrže netačne zbirove, te da se brojevi izašlih birača po listama ne poklapaju sa ukupnim brojem birača koji su izašli na izbore.

Prema rečima Nešića, u odluci GIK-a bilo je navedeno da u Nišu živi 226.274 osoba sa pravom glasa, dok je u Odluci o određivanju konačnog broja birača i u rešenju Ministarstva državne uprave navedeno da pravo glasa ima 226.268 ljudi.

„Mi se sada pitamo kako je moguće da netačno računa aplikacija koja je plaćena 5.000 evra. Odlukom da računarska firma odredi tačne preliminarne rezultate GIK se još više upetljala i napravila sebi još veći problem,“ naglasio je Nešić.

On je istakao da je zahtev opozicije da se, zbog matematičkih i materijalnih grešaka u odluci o preliminarnim rezultatima, ponovo otvore džakovi sa biračkim materijalom i prebroje glasovi. Nešić je dodao da je GIK delimično usvojila ovaj prigovor i time priznala svoju grešku, ali je nije ispravila na valjani način.

Gradska izborna komisija sada čeka analizu firme „BIG Data Tehnology“ kako bi donela novu odluku o preliminarnim rezultatima izbora, što će biti ključan korak u razrešavanju trenutne izborne krize u Nišu.

Izvor: Beta, Danas

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas