Početna » Između 5.000 i 6.000 porodica u Nišavskom okrugu bez struje, samo 130 uspelo da se vrati na elektromrežu

Između 5.000 i 6.000 porodica u Nišavskom okrugu bez struje, samo 130 uspelo da se vrati na elektromrežu

0

Stanovnici Nišavskog okruga koji se suočavaju sa problemima u vezi sa električnom energijom imali su danas priliku da razgovaraju sa predstavnicima Grada Niša, EPS-a, EDS-a i Uprave za građevinu, kako bi pronašli rešenja za svoje dugogodišnje probleme.

Mnogi građani ne mogu da se priključe na struju zbog nelegalizovanih objekata ili nerešenih imovinskih odnosa. Razgovori sa zaposlenima u Gradskoj upravi za građevinarstvo omogućili su im da iz prve ruke saznaju kako da reše te probleme.

„Stari dug više nije problem zbog koga porodica ne može da se vrati na energetski sistem. Ozakonjenje takođe nije problem. Najveći problem čini se da imaju ljudi, koji svoje strujomere nisu prebacili, pa su isključeni godinama, pa sada ne mogu da dokažu, jer nemaju nasledna rešenja, da je taj predak zaista njihov deda ili otac. To je negde najveći problem“, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na današnjem prijemu građana.

U protekle četiri godine, oko 1.100 građana prijavilo se za prijeme kako bi rešili probleme sa strujom, ali samo njih 130 je uspelo da kompletira proces i vrati se na elektromrežu.

„U protekle četiri godine prijavilo se oko 1.100 ljudi, a njih 500 je zvanično došlo na prijem da porazgovara sa ljudima iz „Elektrodistribucije“ i „EPS snabdevanja“. Polovina primljenih, oko 250, je bilo rešivo. Bilo im je rečeno da pripreme određenu dokumentaciju, da se jave EPS-u i da se vrate na elektromrežu. Od 250 njih koji su bili rešivi, samo njih 130 je proces dovelo do kraja i vratilo se na elektromrežu“, dodala je gradonačelnica.

Mnogi su pristali na plaćanje duga kroz rate i došli do poslednje faze povratka na mrežu. Međutim, problem nastaje kada moraju u gotovini da plate 100.000 dinara za priključak.

Na današnjem prijemu, meštanin Mramorskog brda dobio je savete kako može da reši problem sa strujom. Njegova kuća ne može biti legalizovana jer se nalazi na klizištu, ali dokazom da kuća postoji na tom mestu može doći do priključka.

„Pošto se moja kuća nalazi na Mramorskom brdu, gde je trenutno klizište, problem je legalizacije te kuće. Pošto je ta kuća građena dosta ranije, postoji mogućnost da se reši to pitanje, s tim što moram da odem u Opštinu Merošina, pošto smo nekad bili pod tom opštinom, da nađem da li postoji neki papir o kući. Time mogu da se javim Distribuciji i da dobijem novi priključak“, naveo je Dejan Rašić.

U Nišavskom okrugu između 5.000 i 6.000 porodica živi bez struje. Nažalost, u 21. veku ima i ljudi koji žive sa svećom i koji nemaju mogućnosti da plaćaju struju.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas