Početna » Lekari iz Doma zdravlja Niš: Kako preživeti tropske temperature

Lekari iz Doma zdravlja Niš: Kako preživeti tropske temperature

0

Tropske temperature već nekoliko dana vladaju našom zemljom. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje da će prvi dan leta doneti maksimalnu temperaturu od 38 stepeni u Nišu. Vrhunac ovog toplotnog talasa, koji dolazi sa severa Afrike, očekuje se u subotu kada će temperatura u Nišu dostići čak 40 stepeni.

„Ovi ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koje su posebno osetljive na visoke temperature, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, respiratornih oboljenja, dijabetesa i sl.),“ navode lekari Doma zdravlja Niš.

Dodatno ugroženi su i oni koji su izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, poput onih koji vežbaju ili rade na otvorenom, ali i svi oni koji rade u neadekvatno provetrenim i nedovoljno rashlađenim prostorijama.

„U najtoplijem delu dana – između 10 i 17 časova treba izbegavati boravak na otvorenom. Uvek nositi bočicu sa vodom. Lagana ishrana, adekvatna odeća i obuća su neophodni. Klimatizaciju u stanu treba podesiti tako da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature iznosi od 8 do 10 stepeni, a ujutru i noću otvarati prozore i provetravati prostorije u kojima se boravi. Takođe, mora se voditi računa o garderobi koja se nosi, obavezno zaštiti glavu i kožu,“ dodaju lekari iz Doma zdravlja.

Oni ističu da visoke temperature i nagle promene vremena mogu biti veliki stres za organizam. Zato preporučuju da se pije što više tečnosti, jede što lakša hrana i da se izbegavaju fizički napori. Savetuju i redovno tuširanje i kupanje mlakom vodom.

Pridržavanje ovih saveta može značajno pomoći u zaštiti zdravlja tokom ovih ekstremnih vremenskih uslova. Lekari podsećaju da je važno biti oprezan i čuvati se od toplotnog udara i drugih zdravstvenih problema koji mogu nastati usled visoke temperature.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas