Početna » Manastir gde se dešavaju čuda. Prohor Pčinjski, jedan od najstarijih u Srbiji [FOTO+VIDEO]

Manastir gde se dešavaju čuda. Prohor Pčinjski, jedan od najstarijih u Srbiji [FOTO+VIDEO]

0

U srcu netaknute prirode, na levoj obali reke Pčinje, smestio se manastir Sveti Prohor Pčinjski, svetinja koja već blizu 1000 godina okuplja vernike i čini čuda. Ovaj manastir, jedan od najstarijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, osnovao je vizantijski car Roman Diogen u 11. veku, iz zahvalnosti svetitelju Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao carski tron.

Putovanje do manastira vodi kroz serpentine i pusta sela, ali prizor koji se pruža s litice planine Kozjak nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj veličanstveni manastir pruža osećaj spokoja čim se kroči na njegovu svetu zemlju.

Unutar manastirske porte dominiraju dva konaka – Kraljevski i Vranjski. Iako su posete vernika ređe tokom zimskih meseci, u letnjim periodima manastir postaje mesto hodočašća za stotine vernika dnevno.

„Od novembra do marta posete jenjavaju, ali leti imamo mnogo više vernika,“ kažu u manastiru i dodaju da su mnogi pronašli isceljenje upravo ovde.

Čuda Svetog Prohora

Jedan od najznačajnijih aspekata manastira je mirotočenje iz zida u koji su uzidane mošti Svetog Prohora. Monasi svedoče  o mnogim čudima:

„Jedan čovek iz obližnjeg mesta doneo je svoje dete koje je prestalo da diše, i pred moštima Svetog Prohora dete je prodisalo. Takođe, mnogi parovi koji nisu mogli imati decu dolaze ovde na molitvu i potom dobiju potomstvo.“

Manastir je više puta rušen i obnavljan, što je simbolički povezano sa istorijom srpskog naroda.

„Manastir je ispunjen čudima. Bolesni dolaze da se mole, roditelji bez dece dobijaju potomstvo. Bilo je mnogo slučajeva dece sa problemima u govoru koja su ovde progovorila.“

Legenda o caru Diogenu

Prema legendi, Prohor Pčinjski je prorokovao Romanu Diogenu da će postati car. Nakon što je postao car, Diogen je sagradio manastir u znak zahvalnosti svetitelju. Mošti svetog Prohora su prenesene u Makedoniju, ali su ostale nepokretne kod Pčinje, gde je Diogen podigao hram u njihovu čast.

Zaštita kulturne baštine

Manastir Sveti Prohor Pčinjski je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i uživa status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Freske iz 14. i 15. veka krase unutrašnjost manastira, dok monumentalna višekupolna crkva, izgrađena 1898. godine, obuhvata starija zdanja.

Manastir Prohor Pčinjski nije samo mesto istorije i arhitekture, već i živa svetinja koja kroz vekove nastavlja da inspiriše veru i pruža nadu onima koji traže utehu i isceljenje.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas