Početna » Novi urbani vrt biodiverziteta uređen u Rentgenovoj ulici u Nišu

Novi urbani vrt biodiverziteta uređen u Rentgenovoj ulici u Nišu

U okviru projekta „Niklo kao ja“, nastavlja se sadnja urbanih vrtova.

0

Niš je prošle godine postao jedan od 10 gradova u Srbiji koji su među prvima dobili kišne bašte – urbane zelene površine koje doprinose smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

 

Ove godine, sa ciljem unapređenja i širenja formiranih površina, bašta je dopunjena novim vrstama biljaka i mobilijarom, i pretvorena u trodelni vrt biodiverziteta. Ova bašta je deo projekta „Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi u saradnji sa Udruženjem građana Ekonaut i lokalnim samoupravama.

Bašta u Nišu nalazi se u Rentgenovoj ulici, a uređena je od strane tima profesionalnih baštovana. U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrana je upravo ova lokacija, jer su u blizini ustanove za sve uzraste – vrtić, škola, univerzitet i starački dom, tako da će Nišlije i Nišlijke svih uzrasta moći da uživaju u zelenilu bašte.

„Trodelni vrt biodiverziteta koncipiran je kao bašta koja sadrži senoviti deo sa zimzelenim biljkama, kao povoljno skrovište za ptice, a nadovezana je na vrt sa plodonosnim biljkama koje obezbeđuju hranu za ptice i druge sitne životinje, dok je sa njim povezana i aromatična bašta koja je važna za privlačenje insekata i oprašivača. Sva tri dela su povezana koridorima – pojasom trava, kao staza za životinje“, izjavio je Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta i saradnik UG Ekonaut.

U blizini vrta nalaze se kućica za ptice i hotel za insekte. Takvi vrtovi, iako prvenstveno povezani sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje.

U toku 2023. godine kišne bašte su dobili 10 gradova u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Subotica, Novi Pazar, Smederevo, Kragujevac, Čačak, Niš, Bečej i Sombor, a bašta u Bečeju je izglasana kao najlepša. Ove godine u okviru projekta je planirana sadnja bašti u još 10 gradova.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas