Početna » Održana tribina „Starost bez straha“. Nasilje nad starijima – najbolje čuvana porodična tajna

Održana tribina „Starost bez straha“. Nasilje nad starijima – najbolje čuvana porodična tajna

0

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, ustanova Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u saradnji sa Kolom srpskih sestara organizovala je okrugli sto pod nazivom „Starost bez straha“.

Nasilje nad starima predstavlja veliki problem u društvu, ocenjuje direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić. Ona navodi da se o tome malo zna, jer se uglavnom ćuti.

„To je problem koji predstavlja najbolje čuvanu porodičnu tajnu, o tome stariji retko pričaju. Obično se boje da obelodane problem sa kojim se susreću, jer strahuju da će se problem koji imaju povećati. Jako je važno da umemo da prepoznamo znake kod starijih osoba koje trpe neki oblik zlostavljanja i zanemarivanja“, rekla je Šćekić.

Istraživanje koje su sproveli govori da je 95% ispitanika iz Niša čulo za problem nasilja na starima i smatraju da je najzastupljeniji oblika nasilja zanemarivanje i zlostavljanje, a zatim i fizičko nasilje, pa i ekonomsko. Šćekić kaže da je bilo slučajeva kada su stariji bili primorani da podižu kredit.

Stojanka Arsić, specijalista neuropsihijatrije i profesorka Medicinskog fakulteta u penziji, saglasna je sa mišljenjem Nišlija da su ti vidovi nasilja najzastupljeniji.

„Ne morate biti lekar u nekom gerontološkom centru, dovoljno je da budete negovatelj, koje treba edukovati da prepoznaju bilo fizičko nasilje, koje se vidi na telu klijenta ili žrtve stare osobe. Javljaju se podlivi, modrice, a nekad čak i frakture kostiju. Zatim se vide tragovi nekih zavoja oko gležnjeva, kada je klijent bio imobilisan da ne bi napuštao prostoriji. Veća trauma je psihološko-emocionalno nasilje, koje se prema žalbama pacijenata realizuje tako što se osoba nipodaštava, vređa, psuje, zatim su obespravljene, ne mogu da ostvare svoja ljudska prava“, ističe Stojanka Arsić.

Na tribini se posebno govorilo i o depresiji kod starih, kao i tome kako da dođu do pravne pomoći i slučaju nasilja.

Kolo srpskih sestara priprema i aktivnosti povodom 1. oktobra Dana starih osoba, kada će se takođe govoriti o problemima sa kojima se susreću starije osobe.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas