U parku ispred Beogradske kapije danas je svečano otvorena međunarodna manifestacija „Dani gljiva Niš 2025”, koja je i ove godine okupila veliki broj gljivara, istraživača, kulinara, prirodnjaka i ljubitelja prirode iz Srbije i inostranstva.
Tokom celog dana posetioci imaju priliku da uživaju u bogatom programu — izložbi stotina vrsta gljiva, takmičenju u kuvanju gulaša, kao i degustaciji brojnih specijaliteta od gljiva koji su spremani na licu mesta.
Svečano otvaranje započelo je nastupom Kulturno-umetničkog društva „Abrašević”, koji je ulepšao ovaj događaj tradicionalnim igrama i pesmama. Nakon toga, organizatori su pozdravili učesnike i posetioce, a najboljima u kategorijama izložbenog i kulinarskog dela dodeljene su i prigodne nagrade.
Priroda kao inspiracija i način života
Danijela Đorđević Novaković, predsednica Gljivarskog društva Niš, istakla je da je ideja ovog okupljanja mnogo šira od samog branja gljiva.
„Ima onih koji žele da kupe gotov proizvod, ali ipak mislim da je većina onih koji žele da uberu u prirodi. Nije cilj samo da se ubere gljiva, već da se izađe u prirodu, da se diše svež vazduh, da se oseti miris zemlje. Ljudi se često osete srećno kad naiđu na gljivu — nije bitno koliko ih uberete, već sam taj osećaj da možete da pronađete nešto u prirodi sopstvenim trudom“, rekla je Đorđević Novaković.
Ona je dodala da se svake godine povećava broj posetilaca i mladih koji žele da nauče više o vrstama gljiva, njihovoj upotrebi i značaju očuvanja ekosistema.
Neobični proizvodi i ukusi koji osvajaju
Na štandovima duž parka mogu se videti i probati nesvakidašnji proizvodi — slatko od gljiva, rakija sa tartufima, čips od sušenih gljiva, suveniri sa gljivarskim motivima, kao i marinirane gljive u raznim kombinacijama začina. Ove godine posebno su primećeni gosti iz Grčke, koji su doneli svoje tradicionalne recepte i pokazali kako se gljive koriste u mediteranskoj kuhinji.
Posetioci su mogli da nauče i kako se pravilno sakupljaju, čiste i čuvaju gljive, kao i da prisustvuju radionici o jestivim i otrovnim vrstama, što je posebno privuklo pažnju najmlađih.
„Život u skladu s prirodom menja čoveka”
Jedan od gostiju manifestacije, Miodrag Stević Hans iz udruženja „Nesputani putevima”, podelio je svoje iskustvo života u prirodi, daleko od gradske vreve.
„Ja sam prirodnjak, živim van civilizacije već dugo i koristim prirodna bogatstva. Pre 11 godina sam se odlučio za takav način života i to mi je potpuno promenilo pogled na svet. Mnogi su se u vreme korone vratili selima, i to je dobar znak. Teško jeste, ali teško je i u gradu. Bitno je pronaći mir, ritam koji ti prija i koji te povezuje sa sobom i prirodom“, rekao je Stević.
Kulinarska nadmetanja i mirisi koji osvajaju park
Miris sveže prženih gljiva i gulaša širio se parkom dok su kulinari pripremali jela za žiri i publiku. Član žirija naglasio je da Srbija, zahvaljujući nezagađenim šumama i čistom tlu, ima izuzetno kvalitetne gljive koje daju specifičan ukus jelima.
„Imamo gulaše, čorbice i paste različitih boja i ukusa. Gledaćemo pre svega ukus i balans aroma. Za dobar gulaš potrebno je više vrsta gljiva — svaka dodaje svoj šmek. Konkurencija je jaka, ali to znači da su naši gljivari i kulinari sve bolji iz godine u godinu“, rekao je član žirija.
„Dani gljiva Niš” već godinama prerastaju iz lokalne manifestacije u događaj regionalnog značaja, koji spaja nauku, turizam, gastronomiju i ekologiju. Pored edukativnog karaktera, manifestacija ima i važnu društvenu poruku — da se ljudi sve više okreću prirodi, zdravim navikama i međusobnom poštovanju.
Organizator manifestacije je Gljivarsko društvo Niš, uz podršku Grada Niša, Turističke organizacije Niš, Opštine Crveni Krst i Mikološkog gljivarskog saveza Srbije, kao i brojnih partnera iz privrede.






