Kafana “Stara kuća” nije samo još jedan lokal, već deo nasleđa jedne porodice koja je već decenijama posvećena očuvanju srpske tradicije i specijaliteta. Priču o ovoj kafani vodi Milan Savić, treća generacija ugostitelja, čiji je deda započeo ovaj porodični posao još davne 1965. godine – ne u Nišu, već u Rovinju, malom gradu na obali Jadranskog mora.
Kafana njegovog dede u Rovinju zvala se “Riva,” ali nije bila posvećena ribljim specijalitetima, kao što bi se moglo očekivati s obzirom na njen mediteranski položaj. Milan se seća dede kao nekoga ko je strastveno negovao srpsku kuhinju, sa svim onim ukusima i mirisima koji su ga podsećali na domovinu.
“Iako smo živeli na moru, ribu nikada nismo ni služili. Deda je čuvao tradiciju – čorbice, pihtije, ajvar – sve ono što je odavde nosio, nije dao da se izgubi”, priseća se Milan.
Kada su se 1991. godine preselili u Niš, porodica Savić je otvorila kafanu pod imenom “Stara kuća”, koja i danas postoji kao mesto okupljanja svih ljubitelja dobre hrane i pravog, niškog meraka. Milan, koji je bukvalno prohodao u kafani, kaže da je to mesto za njega uvek bilo dom.
“Imam fotografiju gde deda drži tanjir, baba poslužuje, a ja, kao dete, pokušavam da napravim prvi korak između stolova”, seća se Milan s osmehom. “Čitav život sam proveo ovde – od guranja gajbi do pomaganja u poslu.”
Ova kafana, kako kaže, nije samo mesto gde se jede, već mesto gde se živi. Niški merak, ta specifična životna radost koja se neguje uz dobru muziku i još bolju hranu, prožima svaki kutak “Stare Kuće.” Milan je posvetio život tome da “Stara Kuća” ostane verna kvalitetu.
“Nije važan samo ambijent. Gosti dolaze ovde jer znaju da će u tanjiru dobiti nešto posebno, nešto što sam i sam jeo kao dete”, kaže on.
U kafani “Stara Kuća” danas možete uživati u raznim specijalitetima srpske kuhinje – od domaćih čorbi, teleće glave, mućkalice, do roštilja i jedinstvenih jela kao što je pileći batak “Stara Kuća” pripremljen sa suvim vratom, kačkavaljem i pavlakom.
“Trudim se da gostima dam ono najbolje, kao kada bi i ja seo za istim stolom i jeo”, kaže Milan.
Posebnu pažnju posvećuje kvalitetu rakije i vina, dok se uživo muzika, kao najvažniji deo atmosfere kafane, ponosno stavlja u prvi plan.
“Imamo ansambl “Daire” koji neguje starogradsku muziku, a koja je veoma bitna za dobru atmosferu”, kaže Milan.
Milan ne krije da planira da ovo nasleđe prenese i na svog sina, četvrtu generaciju porodice Savić koja će nastaviti priču o “Staroj Kući.”
“To je više od posla za nas. Niški merak i tradicija – to je ono što želimo da sačuvamo i podelimo sa našim gostima”, završava Milan, ponosan što je deo jedne neprekinute porodične priče koja se nastavlja, uz poštovanje prema prošlosti i ljubav prema Nišu i njegovim ljudima.
KONTAKT
📞063-1 999 553
Starca Vujadina 72, Niš
kafanastarakuca1991@gmail.com
Instagram
Facebook