Početna » Važna uloga civilnog društva: Kako približiti institucije građanima i unaprediti demokratiju

Važna uloga civilnog društva: Kako približiti institucije građanima i unaprediti demokratiju

0

Snažno civilno društvo ima značajnu ulogu u procesu evrointegracija Srbije. Zato je izuzetno značajno da sve više organizacija civilnog društva bude uključeno u izradi zakonskih i strateških dokumenata i da te organizacije utiču na kreiranje politike.

Na konferenciji „Move. Link. Engage – korak bliže ka snažnijem civilnom društvu“, koja se danas održava u Nišu, predstavljen je projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“, kojim koordinira Beogradska otvorena škola uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Ovaj projekat ima za cilj da pruži doprinos procesu evropskih integracija u Srbiji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće nedržavnih aktera u procesima donošenja odluka

„U demokratskom društvu civilno društvo ima važnu ulogu da približi građane institucijama i da omogući da to društvo postane više demokratsko. Evropska unija zajedno sa drugim bilateralnim i multilateralnim donatorima pomaže civilno društvo u Srbiji. Glas građana treba da se čuje i to je veoma važno. Zato kroz ovaj projekat radimo na tome da se njihov glas čuje od strane centralnih i lokalnih vlasti“, poručio je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

On je dodao da nijedan političar ne sme biti iznad zakon i da civilno društvo uz podršku građana mora to da kontroliše, kao i trošenje javnih sredstava.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog, istakao je da su organizacije civilnog društva učestvovale u više od 200 zakonodavnih i strateških dokumenata.

„U svakom demokratskom društvu, a Srbije jeste demokratsko društvo, važna tačka jesu organizacije civilnog društva, kao neposredni prenosioci interesa, potreba i stavova građana, koji se sami organizuju u tom smislu, i vlasti, koje moraju da u okviru svojih agendi postupanja i institucionalnih angažmana i programa visoko uvažavati interese i potrebe koje artikulišu organizacije civilnog društva“, izjavio je ministar Žigmanov.

On je dodao da su civilna društva prisutna u radnim grupama koje rade na izmenama i dopunama zakona i strategija i ističe da je to pravi model koji treba da bude zastupljeniji i na lokalnom nivou.

U Srbiji postoji više od 36.000 organizacija civilnih društava.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas