Početna » Otvorena izložba “Srbija kroz vreme” u Domu Vojske u Nišu u prisustvu ministra odbrane

Otvorena izložba “Srbija kroz vreme” u Domu Vojske u Nišu u prisustvu ministra odbrane

0
U Domu Vojske Srbije u Nišu danas je svečano otvorena izložba Vojnog muzeja pod nazivom “Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti”, u prisustvu ministra odbrane Miloša Vučevića.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom Srbije kroz različite periode, predstavljene kroz izložene eksponate kao što su srpska odlikovanja kroz epohe, medalje, uniforme vojnika, zastave Srbije, oružje kojim je zemlja branjena, kao i umetnička dela.

Ministar odbrane, Miloš Vučević, istakao je važnost ovakvih izložbi koje čuvaju sećanja na događaje i ljude koji su obeležili srpsku istoriju. On je naglasio da Vojni muzej, od svog osnivanja, neguje i čuva sve što je krasilo našu državu i narod kroz teška vremena.

“I evo nas u Nišu gde ćemo imati i zbor prikazivanja oružanja i dela vojne sposobnosti Vojske Srbije, a potom će uslediti i počasne paljbi u tri grada u Nišu, Beogradu i Novom Sadu i naravno sutra imamo velike događaje u Orašcu i Oplencu”, naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojni muzej je od osnivanja čuvao i negovao sve ono što je krasilo, i u lakim, i u ne lakim vremenima našu državu i naš narod i samim tim daje snažno utemeljeno svedočanstvo o nastavku naše države i državnosti.

“Ove godine slavimo 220 godina od Prvog srpskog ustanka, praktično od obnove naše državnosti i oslobođenja od vekovnog ropstva i to je veliki datum i velika obaveza i odgovornost i sadašnje generacije. Na Sretenje se sreću i prošlost i budućnost, srećemo se i sa našim precima, ali se obavezujemo i našim potomcima “, istakao je Vučević.

Kako je rekao, obavezujemo se budućim generacijama da čuvamo našu otadžbinu i da čuvamo Srbiju, da Srbija bude snažnija i jača.

“Naša vojska je narodna, ona je neotuđiva i neodvojiva od svog naroda i od svoje države. I naša država ne bi postojala da nije imala istu tu vojsku. Ko god je pokušao to da razdvoji, vrlo brzo je bio politički kažnjen i pre svega prokazan od istorije i od naroda. Čuvajte našu državu i čuvajte sve ono što krasi i našu vojsku i našu otadžbinu”, poručio je Vučević.

Posetioci izložbe su u prilici da vide eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da stečenu slobodu beskompromisno brani, naveli su ranije u Ministarstvu odbrane.

Kako je danas rečeno u Domu Vojske, izložba Vojnog muzeja, koja je posvećena 220 godina od osnivanja srpske države sastoji se iz sedan celina i obuhvata periode Prvog i Drugog srpskog ustanka, Oslobodilačkih ratova iz 1878. godine, Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, a deo izložbe je posvećen i “najnovijim dešavanjima”, odnosno NATO agresiji.

Kako navode, Vojni muzej je za ovu priliku izdvojio neke od najboljih predmeta za svaku celinu, pa je tako za Prvi i Drugi srpski ustanak predstavljeno najinteresantnije oružje iz tog perioda koji su koristili ustanici, a na izložbi je i veliki broj umetničkih dela vezanih za taj period. Kada je reč o periodu 1878. godine, pored oružja, prikazane su i medalje i ordenje koje je dodeljivano borcima u tom periodu, kao i sablje od tada mladih oficira srpske vojske, a kasnije vojovode Mišića i Putnika.

Za period Prvog i drugog svetskog rata izdvojeno je i naoružanje i oprema srpskih vojnika sa akcentom na ordenje koje su dobijali u tom periodu, a prikazano je i oružje i oprema srpske vojske, odnosno Vojske Jugoslavije za vreme NATO agresije.

Direktor Vojnog muzeja, potpukovnik Milivoje Milosavljević, naglasio je da je misija muzeja da neguje svest i sećanja o slobodarskim tradicijama i oslobodilačkim borbama srpskog naroda.

Izložba “Srbija kroz vreme” će biti otvorena za posetioce do 15. marta, pružajući Nišlijama i posetiocima mogućnost da se upoznaju sa retko izlaganim eksponatima koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti, kao i da vide sablje tada mladih oficira srpske vojske, vojvoda Mišića i Putnika, kao i sablju Ilije Birčanina.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas