Početna » Da li ste znali? Jedina ličnost koja je sahranjena u centru Prokuplja je Ratko Pavlović Ćićko (VIDEO)

Da li ste znali? Jedina ličnost koja je sahranjena u centru Prokuplja je Ratko Pavlović Ćićko (VIDEO)

0
Da li ste znali da je jedina ličnost koja je sahranjena u centru Prokuplja, Ratko Pavlović Ćićko? Njegov grob je na Trgu Topličkih junaka, levo od spomenika, u glavnom parku.

U središtu grada Prokuplja, na Trgu Topličkih junaka, između snažnih stabala glavnog parka, leži grob jedne neobične ličnosti – Ratka Pavlovića Ćićka. Ovaj nezaboravni revolucionar, pesnik i junak Narodnooslobodilačke borbe ostavio je neizbrisiv trag u istoriji. Dok mnogi znaju za njegove podvige u borbi protiv fašizma, manje je poznata senka misterije koja obavija njegovu smrt.

Rođen 1. marta 1913. godine u Berilju, kod Prokuplja, Ratko Pavlović Ćićko poticao je iz čuvene crnogorske ratničke porodice i nosio je nasleđe vojvode Peka Pavlovića. Nakon završetka studija prava u Beogradu, Ćićko je postao aktivan član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i započeo svoj revolucionarni put.

Njegova hrabrost i odlučnost doveli su ga na front Španskog građanskog rata, gde se borio protiv fašizma. Osim što je bio teško ranjen, Ćićko je uspeo da se izbori za poštovanje i poverenje svojih saboraca, postavši politički komesar u Oficirskoj školi, a kasnije i član 129. internacionalne brigade.

Međutim, sudbina je Ćićka vratila u domovinu, gde je odigrao ključnu ulogu u organizaciji Narodnooslobodilačke borbe. Njegov rad na jugu Srbije bio je od vitalnog značaja za antifašistički pokret, i brzo je postao legenda u narodu.

Ali, njegova smrt 26. aprila 1943. godine, u borbi na jugoslovensko-bugarskoj granici, ostaje obavijena misterijom. Dok su zvanični izvori govorili o pogibiji u borbi s Bugarima, nezvanična istraživanja ukazuju na nešto drugačiju priču.

Prema nekim teorijama, Ćićka su, na neizravan nalog Josipa Broza Tita, eliminisali njegovi najbliži saradnici. Još intrigantnije, sugeriše se da je Staljin bio taj koji je dao usmeni nalog za eliminaciju, zbog Ćićkovog neslaganja s njegovom politikom.

Kao što je jedan od savremenika Ćićka rekao:

“On je bio simbol otpora, ne samo protiv fašizma, već i protiv nepravde svake vrste. Njegova hrabrost i čvrsta uverenja obeležila su ga kao jednog od najistaknutijih boraca za slobodu.”

Danas, njegovo ime ostaje u sećanju kao simbol hrabrosti i neustrašivosti. Grob Ratka Pavlovića Ćićka na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju podseća nas na njegovu žrtvu i posvećenost ideji slobode, koja nikada neće biti zaboravljena.

Kao što je Ratko Pavlović Ćićko govorio:

“Borba za slobodu ne poznaje granice. Ona je univerzalna kao što je i naša odlučnost da je branimo.”

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas