Početna » Leskovačka, svrljiška i pirotska hrana među najboljima: Srpski specijaliteti osvajaju svetsku TasteAtlas listu

Leskovačka, svrljiška i pirotska hrana među najboljima: Srpski specijaliteti osvajaju svetsku TasteAtlas listu

0

U konkurenciji od čak 72 autentična jela iz Srbije koja su se našla na prestižnoj listi TasteAtlas-a, izdvojila su se i jela iz Leskovca, Svrljiga i Pirota, koja su svojom jedinstvenošću i bogatom tradicijom privukla pažnju domaće i strane publike. TasteAtlas, globalna platforma posvećena lokalnoj kuhinji, uvrstila je ove specijalitete među najbolje srpske kulinarske tradicije, što je značajno priznanje za jug Srbije.

Na prvom mestu liste dominiraju pazarske mantije, prepoznatljive po specifičnoj recepturi i ukusu. Visoko na listi su i užička komplet lepinja, srpska sarma, kao i tradicionalna pljeskavica i burek sa sirom, koja su našla mesto među omiljenim jelima u Srbiji.

Foto: Stav life

Odmah nakon pazarskih mantija je prepoznatljiv specijalitet je Leskovački ajvar, koji se nalazi visoko na drugom mestu na listi. Kako navodi sajt, poznat je po posebnoj pripremi koja je specifična po lokalnoj sorti paprike.

„Ove paprike se peku na otvorenoj vatri, pažljivo se ljušte i obrađuju dok se ne dobije gusta smesa sa savršenim ukusom“, navodi TasteAtlas.

Leskovac se takođe ponosi i svojim čuvenim roštiljem, koji je postao simbol srpske kuhinje i godinama privlači posetioce iz celog sveta. Ovaj roštilj prepoznao je i svet, pa se našao kao četvrti na listi.

„Leskovački roštilj obuhvata razne vrste mesa koje se tradicionalno pripremaju na žaru, a ova roštilj-kultura svake godine dobija i svoj festival, „Roštiljijadu“, koji okuplja ljubitelje mesa i roštilja iz celog regiona“, piše u obrazloženju.

Na šestom mestu se nalazi Leskovački voz, omiljeno jelo koje predstavlja niz mesnih delicija karakterističnih za jug Srbije. Naziv „voz“ označava niz mesnih specijaliteta, koji se poslužuju jedan za drugim, uključujući čevapčiće, pljeskavicu, punjeni svinjski file, leskovačke uštipke, mućkalicu i domaće kobasice. Ovo bogatstvo ukusa prati domaća lepinja, pasulj gravče na tavče i sveže salate.

Među najbolje rangiranim jelima nalazi se i pirotska peglana kobasica, koja je zauzela 12. mesto na listi. Ova suva kobasica je specifična po ukusu i načinu pripreme, a pravi se isključivo od kvalitetnog mesa, uz dodatak začina i karakteristično „peglanje” koje kobasici daje jedinstvenu teksturu.

Foto: Glas juga

Na 59. mestu liste našao se i svrljiški belmuž, jednostavno, a ipak izuzetno autentično jelo koje se pravi od svežeg sira, brašna i soli.

„Belmuž se smatra tradicionalnim pastirskim jelom koje se obično priprema na otvorenoj vatri, a karakteriše ga bogat, kremasti ukus. Ova delikatesa se najčešće poslužuje uz kiselo mleko i sveže povrće, a zanimljivo je da se tradicionalno priprema od strane muškaraca zbog intenzivnog procesa mešanja tokom kuvanja.“

Pored ovih specijaliteta, na listi se nalaze i dobro ocenjena jela poput svadbarskog kupusa, belolučenih paprika, sataraša, pirotskog kačkavalja, urnebesa i pasulja.

TasteAtlas lista potvrđuje da su srpski specijaliteti s juga zemlje ne samo gastronomski užitak već i simbol bogate kulturne baštine Srbije, koja se sve više prepoznaje i ceni na međunarodnom nivou.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš „glas“ je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas