Početna » Bijenale plakata pekinške opere: Spajanje tradicije i savremenog dizajna

Bijenale plakata pekinške opere: Spajanje tradicije i savremenog dizajna

0
U Oficirskom domu, u utorak 5. marta u 19 sati, biće otvorena izložba “Bijenale plakata pekinške opere”, čiji je cilj da predstavi i promoviše ovu tradicionalnu umetničku formu kroz dizajn plakata. Ova izložba će trajati sve do 30. marta, najavila je Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu.

Bijenale plakata pekinške opere, osnovano 2022. godine, ima za cilj da proslavi pekinšku operu kao važan deo kineske kulturne baštine. Kroz brojne izložbe širom sveta, Bijenale ne samo što afirmiše međunarodnu razmenu u oblasti dizajna i umetnosti, već podstiče i internacionalni stvaralački dijalog.

“Pekinška opera je jedinstvena umetnička forma koja obuhvata muziku, vokalno izvođenje, mimiku, ples i borilačke veštine. Boje, zvukovi, pokreti i simboli nose duboko značenje, dok scenografija minimalistički postavlja vreme i radnju. Kostimi i maske likova otkrivaju njihove uloge i suštinu, pri čemu crvena boja simbolizuje poštenje, bela laž, žuta hrabrost, a zlatna božanstvo”, navodi Galerija safvremene likovne umetnosti.

Na konkurs ovogodišnjeg Bijenala stiglo je 1196 radova iz 35 zemalja. Međunarodni žiri, na čelu sa dr Li Šuom, priznatim predavačem i kustosom iz Pekinga, odabrao je 50 plakata za ovu prestižnu izložbu. Učesnici su priznati umetnici iz različitih delova sveta, uključujući Kinu, Indoneziju, Poljsku, Nemačku, Srbiju, Sloveniju, Slovačku, Španiju i Kolumbiju.

U svojstvu koorganizatora izložbe u Nišu, na svečanom otvaranju će se publici obratiti grafički dizajner Ivan Mišić, dok će događaju prisustvovati i dr Li Šu, predsednik selekcione komisije Bijenala.

Upoznavanje sa bogatstvom alegorija i simbola pekinške opere, kao i visok nivo savremenog grafičkog oblikovanja, su razlozi zbog kojih Garlija SLU poziva publiku da neizostavno poseti ovu izložbu u Oficirskom domu do 30. marta.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas