Početna » Poezija i mašta na jednom mestu: “Naisa” Vlasti Ceniću za negovanje tradicije (FOTO)

Poezija i mašta na jednom mestu: “Naisa” Vlasti Ceniću za negovanje tradicije (FOTO)

0

U zanosnom koloritu kreativnosti i izražajnosti, završio se 15. Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, okupivši najsjajnije zvezde buduće pesničke galaksije u srcu Niša. Organizovan pod okriljem Gradske opštine Medijana, ovaj festival proslavio je talent mladih kroz pesmu, priču i umetnički izraz.

„Moramo da negujemo tradiciju, naša opština radi to kroz niz događaja – lomljenje Česnice, plivanje za Časni krst, doček Pravoslavne nove godine”, izjavio je Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana, ističući važnost kulturnog nasleđa i njegovog očuvanja. Ove reči su odjeknule poput melodije koja je dodala čaroliju festivalu, podsećajući nas da su naša prošlost i tradicija temelji na kojima gradimo budućnost.

Foto: GO Medijana

Centralni deo ovogodišnjeg festivala bila je dodela povelje “Naisa”  pesniku Vlasti Ceniću, čiji doprinos južnjačkom dijalektu i bogatstvu reči nije prošao neprimećeno. Cenić je istakao zahvalnost i oduševljenje povodom priznanja, ističući ulogu festivala u negovanju poetskog izraza i očuvanju kulturnog nasleđa.

Foto: GO Medijana

Poetsko veče inspirisano Cenićevim stvaralaštvom, održano u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, donelo je dodatnu magiju festivalu, predstavljajući mlade talente iz okoline Niša. Atmosfera je bila ispunjena emocijama i maštovitošću, dok su učenici i nastavnici osnovnih škola svojim izvođenjem oduševili publiku i dodali sjaj već sjajnom festivalu.

Foto: GO Medijana

Dodele nagrada prisustvovala je i prof. dr Vladmila Bojanić, predsednica Skupštine Gradske opštine Medijana, koja je izrazila ponos zbog postignutih rezultata i poželela svim učesnicima dalji uspeh u umetničkom radu. Retrospektiva prethodnih 15 godina festivala, kao i naučni skup o savremenoj književnosti za decu, dodatno su obogatili program festivala, produbljujući njegov značaj i uticaj.

Foto: GO Medijana

Susret sa renomiranim piscima i pesnicima za decu, poput Violeta Jović, Gordane Timotijević i drugih, pružio je mladim talentima inspiraciju i podršku u njihovom stvaralaštvu. Njihova interakcija s decom nije samo donela smeh i radost, već je podstakla ljubav prema književnosti i umetnosti, stvarajući most između prošlosti i budućnosti.

Uz spektakularne performanse škole glume Dragane Plavšić, festival je zatvoren uz obećanje da će slaviti kreativnost i maštovitost i u narednim godinama. Kao umetnički direktor, pesnikinja Violeta Jović ostavila je svoj pečat na ovom događaju, podsećajući nas da su lepe reči, recitovanje i crtanje darovi koji nas povezuju i osvetljavaju naš put kroz život.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas