Početna » Poziv na delovanje: Udruženje “Osvit” upozorava na nasilje nad Romkinjama u Srbiji

Poziv na delovanje: Udruženje “Osvit” upozorava na nasilje nad Romkinjama u Srbiji

0

Udruženje Romkinja „Osvit“ iz Niša je u okviru obeležavanja Svetskog dana Roma održalo okrugli sto u Skupštini grada Niša. Fokus diskusije bio je na problemu nasilja nad Romkinjama, a predstavljeni su i rezultati istraživanja o njihovom statusu u našem društvu, uz iznošenje preporuka donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou.

Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 500 Romkinja u više gradova, među kojima su Niš, Aleksinac, Vranje, Kostolac i Zaječar, pokazalo je da Romkinje često žive u teškim uslovima, suočavajući se sa specifičnim oblicima nasilja. Aktivistkinja Ana Šaćipović istakla je da su Romkinje često izložene nasilju unutar višegeneracijskih porodica, što zahteva prilagođavanje zakonodavstva.

“Zakon o sprečavanju nasilja nad ženama i hitne mere koje predviđa ovaj zakon nisu adekvatni Romkinjama, zato što one žive u višegeneracijskim porodicama, sa širom porodicom nasilnika, odnosno partnera. Onog trenutka kad Romkinja prijavi nasilje u porodici, nailazi na dodatnu torturu porodice nasilnika i bude prinuđena da povuče krivične prijavu, ali bude i izbačena sa decom, jer živi u kući sa svekrvom i svekrom”, istakla je Šaćipović.

Prema njenim rečima, neophodan je amandman na Zakonu koji bi omogućio urgentan smeštaj žrtava nasilja u sigurne kuće, pored već predviđenih mera udaljavanja nasilnika.

Uz pružanje podrške putem SOS telefona za Romkinje i decu žrtve nasilja u Jugoistočnoj Srbiji, Udruženje „Osvit“ naglašava i važnost ulaganja u obrazovanje romske dece. Ana Šaćipović ističe da ulaganje u stipendije za romsku decu daje pozitivne rezultate, te da je podrška u pronalaženju posla za Rome sa visokim obrazovanjem od ključnog značaja za njihovu integraciju u društvo.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša, naglasio je da je Skupština Grada nedavno usvojila Lokalni akcioni plan za inkluziju Romkinja i Roma za period 2024 – 2026. godine, s planiranim budžetom od 12 miliona dinara, koji će biti transparentno sproveden.

“Ovaj lokalni akcioni plan obuhvata niz mera i rešenja u oblastima obrazovanja, stanovanja, zdravstvene zaštite i kulturnog identiteta, sagledavajući sve aspekte života Roma u Nišu”, kazao je Džunić.

Prema procenama nevladinih organizacija, u Nišu živi oko 20.000 Roma.

Svetski dan Roma, obeležen aktivnostima udruženja poput „Osvita“, važan je podsetnik na potrebu kontinuirane borbe protiv svih oblika diskriminacije i nasilja nad Romima, kao i na važnost inkluzivnih politika koje će podržati njihovu potpunu integraciju u društvo.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas