Početna » Dokumentarni film koji otkriva stradanje monaha u manastiru Miholjska Prevlaka

Dokumentarni film koji otkriva stradanje monaha u manastiru Miholjska Prevlaka

0

U susretnoj tišini drevnih zidina Manastira Miholjska Prevlaka, događaji prošlosti konačno su ugledali svetlost dana. Kroz dokumentarni film “Stradanje monaha u Manastiru Miholjska Prevlaka”, u režiji istoričara Đorđa Bojanića, otkriva se priča koja je vekovima bila obavijena tajnama i zaboravom. Ova priča sada je dostupna javnosti na filmskom platnu, pružajući uvid u događaje koji su potresli srpsku duhovnu zajednicu.

Film je vođen glasom naratora Vladimira Jocovića, koji nas kroz priču vodi kroz istoriju Manastira Miholjska Prevlaka.

“Sa blagoslovom igumana manastira, arhimandrita Benedikta, otkrivamo tajanstvene događaje i herojske podvige monaha koji su oblikovali sudbinu ovog svetog mesta. Putovanje kroz film otkriva stradanje Prevlačkih monaha, otrovane od strane katolika, kao i podvig monahinje Ekatarine koja je obnovila crkvu u vremenima razaranja”, piše sajt Srpska istorija.

Manastir Miholjska Prevlaka, smešten na ostrvu Cveća u Boke Kotorske, ima duboko ukorenjenu istoriju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon dobijanja autokefalnosti, prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava je ovaj manastir odredio za sedište Zetske episkopije. Ovde je nastao Ilovački prepis Zakonopravila Svetog Save, najstariji sačuvani prepis Zakonopravila, čiji su tragovi ukradeni u Drugom svetskom ratu i danas čuvani u Zagrebu.

Manastir je takođe bio svedok mučeništva 72 monaha stradalih od strane rimokatolika Mlečana u sredini 15. veka, a njihove svete mošti su pronađene 1997. godine. Toksikološke analize potvrdile su trovanje monaha, otkrivajući istinu koja je vekovima bila skrivena.

Ovo ostvarenje nije samo film o prošlosti, već i poziv na suočavanje sa istinom i pomirenje. Obnova manastira, koja traje i danas, simbolizuje nadu u obnovu duhovnih vrednosti i očuvanje nasleđa za buduće generacije.

 

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas