Početna » Bata iz Vučja naslikao Stefana Nemanju na članku od mrava. Na njegovim umetničkim delima srpska istorija [FOTO+VIDEO]

Bata iz Vučja naslikao Stefana Nemanju na članku od mrava. Na njegovim umetničkim delima srpska istorija [FOTO+VIDEO]

0

Bratislav Anđelković, poznat kao Bata iz Vučja (71), ima neverovatan talenat. On može da naslika umetnička dela i na najmanjim predmetima. Najmanja minijatura mu je slika Stefana Nemanje na članku od mrava, koju je kako nam je otkrio naslikao bez optičkih pomagala.

Ovaj sjajni umetnik, koji na različitim predmetima, kamenu, drvetu, opanku, slika srpsku istoriju, svoj talenat otkrio je od malena, ali je pronašao sebe tek kada je otišao na Kosovu i Metohiji.

Srpska istorija u opanku

“Upisao sam Umetničku školu u Nišu, a onda sam otišao u Peć, nešto me je vuklo da odem tamo, da li je to Pećka patrijaršija, da li sam sebe pronašao u taj metohijski proctor, ne znam, ali tamo su počeli novi momenti u mom stvaralaštvu”, govori Bata.

Ipak, da slika na predmetima, krenuo je u doba inflacije.

„Verovatno sam se sapleo na neki kamen“, ističe kod smeh i dodao: „On je prepoznao mene, ja njega. Pokušao sam da taj kamen oplemenim, da ga napravim toplim.“

Foto: Glas juga

Nije se obazirao na opaske svojih kolega da to nije umetnost, već određena vrsta suvenira. Najpre je, dok su kako je rekao, njegove kolege zarađivale, on čitavu deceniju istraživao.

„Meni novac nije bio toliko bitan, koliko mi je bilo bitno da dam doprinos srpskom slikarstvu. Moja dela su inspiracija za mnoge pesnike, za filmske stvaraoce. Nebojša Ilić Ilke je napravio čak tri fima o meni pod nazivom „Kamen drevnog snevača“.

Minijature slika golim okom

„Slikao sam na velikim platnima, a onda sam poželeo malo da se odmorim. Taj odmor je bio takav da sam slikao na malim prostorima. Jedna od najmanjih mojih minijatura je naslikana na poklonu koji sam dobio iz Hilandara. To je bio mrav. Ja sam ga ipregnirao i na trećem članku noge naslikao Stefana Nemanju“, kazao je Bratislav Anđelković.

Ovo nije jedini njegov minijaturni rad. Naslikao je na zrnu pšenice patrijarha Pavla, srpska istorija našla se i na malim kamičcima od dva ili tri milimetra. Sve to kako kaže, golim okom.

„Čak se i ja nekada pitam kako to nastane. Ali ta koncentracija je veoma bitna. Onda rad ostavim po strani pa posle nekog vremena ponovo pogledam da li nešto treba da se doda“, otkriva umetnik iz Vučja.

Njegova dela mogu da se vide i na otvorenom prostoru u Đavoljoj varoši, Lukovskoj i Prolom Banji. Nišlije su ih videle na izložbi u Svetosavskom domu, gde je postavljeno 34 neverovatnih predmeta naslikanih Batinom rukom.  Posetioci su mogli da vide između ostalog i dve minijature, rođenje Hristovo i Hristovo raspeće naslikane u očima Isusa Hrista.

Njegovi radovi bili su postavljeni na stolu, ali ipak su privukli su pažnju i ministru kulture Nikoli Selakoviću, sa kojim se dogovorio da izložba prođe Srbijom.

 „Drago mi je što su ovako postavljene na stolu, zato što da bi videli sliku, moramo da se „poklonimo našoj istoriji“, izjavio je na kraju Bata iz Vučja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas