Početna » Prof. dr Igor Novaković upozorava: Politička polarizacija i inostrani uticaj mogu zaustaviti razvoj Niša

Prof. dr Igor Novaković upozorava: Politička polarizacija i inostrani uticaj mogu zaustaviti razvoj Niša

2

Gradonačelnik jednog velikog grada suočava se sa kompleksnim izazovima koji zahtevaju širok spektar znanja i veština. Prof. dr Igor Novaković, predsednik Gradskog odbora SPS u Nišu, istakao je za Glas juga da je važno da lider lokalne samouprave bude dobro pripremljen i sposoban da se nosi sa različitim aspektima upravljanja gradom.

“Razumevanje političkog sistema, zakonodavstva i procesa donošenja odluka je ključno za svakog gradonačelnika”, naglasio je Novaković i dodao: “Bez političkog znanja i veština, teško je efikasno komunicirati sa različitim nivoima vlasti i zagovarati interese grada.”

Ekonomija i finansije su takođe ključne oblasti. Novaković je ukazao na važnost upravljanja budžetom grada, finansiranja projekata i poznavanja lokalne ekonomije.

“Gradonačelnik mora razumeti kako funkcionišu lokalne i regionalne ekonomije i kako privući investicije,” rekao je.

 

“Ovo je posebno važno u kontekstu privlačenja investitora i održavanja finansijske stabilnosti grada”, dodaje Novaković koji je u političkom životu već 30 godina.

Prema njegovim rečima uUrbanizam i infrastruktura predstavljaju još jedan važan segment.

“Znanje o planiranju urbanog razvoja, infrastrukture, transporta i stambenih pitanja je neophodno,” objasnio je Novaković.

Održivi razvoj i ekološki standardi su prioriteti koji se ne smeju zanemariti.

Efikasno upravljanje javnim službama, kao što su zdravstvo, obrazovanje, komunalne usluge i sigurnost, direktno utiče na kvalitet života građana.

“Gradonačelnik treba da zna kako da poboljša efikasnost i kvalitet usluga koje pruža grad,” istakao je Novaković.

Pravo je još jedan bitan aspekt. Razumevanje lokalnog, regionalnog i nacionalnog prava omogućava gradonačelniku da se bolje nosi sa pravnim izazovima i osigura zakonitost u radu gradske uprave. Političke koalicije na lokalnom nivou koje se razlikuju od republičke vlasti, prema njegovom mišljenju, mogu doneti dodatne izazove.

“Kada su različite političke stranke na vlasti na republičkom i lokalnom nivou, može doći do smanjenja saradnje, administrativnih prepreka i nepovoljnog finansiranja lokalnih projekata,” upozorio je Novaković.

Republička vlast može favorizovati projekte u opštinama gde je na vlasti ista stranka, a da zanemaruje projekte u opštinama pod kontrolom opozicionih stranaka.

“Najgori scenario za lokalnu samoupravu u ekonomskom smislu uključuje uskraćivanje sredstava za ključne projekte, što bi moglo zaustaviti ili usporiti razvoj grada. Politička polarizacija može dodatno otežati postizanje konsenzusa i zajedničkog delovanja, što bi moglo rezultirati stagnacijom u ključnim oblastima poput infrastrukture, zdravstva i obrazovanja”, rekao je on.

Pored unutrašnjih izazova, inostrani faktori mogu dodatno komplikovati situaciju. Novaković je naveo primer finansiranja određenih građanskih grupa u Nišu od strane inostranih faktora, što može polarizovati društvo i oslabiti državu politički i ekonomski.

“U Nišu smo primetili finansiranje jedne Grupe građana koju neskriveno finansira ino faktor. Medjutim, gro novca, koji ide i u kešu, preko različitih crkava, koje nisu hrišćanske, predvodnik te grupe koristi za kupovinu nekretnina u Beogradu i Nišu. Vrednost nepokretne imovine mu je narasla na 2 miliona evra. To vam je Srbija!” – zaključio je na kraju Novaković.

 

2 komentara

Avatar
Milojica76 30. maj 2024. - 14:51

More sram te bilo mehuru nesposobni!

Odgovor
Avatar
Aleksandar 31. maj 2024. - 15:42

Ko te ne zna…

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas