Početna » SKC Niš organizuje seminar o psihosomatici: „Ma to ti je u glavi: Da li bol dolazi ili je sami stvaramo?“

SKC Niš organizuje seminar o psihosomatici: „Ma to ti je u glavi: Da li bol dolazi ili je sami stvaramo?“

0

Psihološko savetovalište za studente SKC-a Niš organizuje još jedan veliki i značajan seminar pod nazivom „Ma to ti je u glavi: Da li bol dolazi ili je sami stvaramo?“. Seminar će se održati u subotu, 15. juna, sa početkom u 11 časova u Velikoj sali Univerziteta u Nišu. Učešće na seminaru je besplatno.

Tematika seminara se fokusira na psihosomatske tegobe, fizičke simptome koji nastaju ili se pogoršavaju pod uticajem psiholoških faktora. Psihosomatika je disciplina koja proučava vezu između našeg uma i tela, ističući koliko naše emocionalno stanje i mentalno zdravlje utiču na naše fizičko zdravlje.

„Ma to ti je u glavi“ i „To ti psiha radi“ su fraze koje se često čuju, ali iza njih se krije duboko razumevanje kompleksne povezanosti između našeg uma i tela. Stres igra ključnu ulogu u razvoju psihosomatskih tegoba, a kasnije i oboljenja, dok samo oboljenje može izazvati dodatni stres i emocionalne reakcije.

Na seminaru će se govoriti o važnosti koncepta psihosomatike, uključujući načine na koji psihosomatske tegobe nastaju, kako utiču na ljude, koja je najbolja vrsta terapije i kako raditi na prevenciji pojave ovih tegoba. Seminar će takođe razmatrati stereotipe i predrasude vezane za psihosomatske tegobe, kao što su optužbe pacijenata za umišljanje smetnji i pogrešno uverenje da pacijenti mogu sami da reše svoje tegobe.

Iz ugla psihologa, tematiku će predstaviti Nikola Jovandžić, master psiholog i edukant geštalt psihoterapije pod supervizijom. Detaljnije o temi iz ugla telesnog psihoterapeuta govoriće Vanja Žikić, master psiholog i telesna psihoterapeutkinja pod supervizijom.

„Ova tema je od izuzetne važnosti za sve koji se suočavaju sa psihosomatskim tegobama ili žele da saznaju više o povezanosti uma i tela“, kažu iz SKC-a Niš.

Seminar će pružiti značajne informacije i uvide, kako studentima, tako i široj javnosti, o važnosti razumevanja psihosomatskih tegoba i njihovog uticaja na kvalitet života.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas