Početna » Otvorena letnja sezona u kanjonu Vučjanke: Obnova vredna 121.368 evra

Otvorena letnja sezona u kanjonu Vučjanke: Obnova vredna 121.368 evra

0

U kanjonu reke Vučjanke otvorena je letnja sezona na kupažištu, uz prisustvo zamenice gradonačelnika dr Lidije Dimitrijević i članova gradonačelnikovog kabineta, kao i lokalnih zvaničnika. Projekat “Povezivanje bisera”, realizovan u partnerstvu sa Gradom Kriva Palanka i vredan 121.368 evra, omogućio je potpunu obnovu i uređenje ovog prirodnog bisera, čineći ga pristupačnijim i prijatnijim za sve posetioce.

Kanjon Vučjanke, poznat kao jedan od najlepših prirodnih lokaliteta u regionu, sada je opremljen za bezbedno uživanje u prirodi tokom letnjih meseci. Otvoreno je kupalište koje će biti dostupno svakodnevno od 10 do 18 časova, uz prisustvo spasilaca koji brinu o bezbednosti svih posetilaca.

Foto: Grad Leskovac

Ovim projektom, osim unapređenja turističke ponude, lokalna samouprava Leskovca ističe važnost očuvanja prirodne baštine i stvaranja održivih uslova za buduće generacije. Oliver Antanasković, zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca, pozvao je sve građane da posete kanjon Vučjanke tokom leta i iskoriste sve blagodeti koje ovo mesto pruža.

Prirodna lepota i čari reke Vučjanke

 

Reka Vučjanka, jedan od prirodnih dragulja Kopaoničkog kraja, svoj izvor pronalazi na visini od oko 1.100 metara nadmorske visine, te se mirno proteže kroz svojih 18 kilometara dužine. Poznata po svojoj čistoj i prozirnoj vodi, ova reka tokom letnjih meseci postaje omiljeno odredište za mnoge ljubitelje prirode i kupanja.

Jedan od najimpresivnijih delova reke je njen kanjon na severnoj strani Kukavice, koji seže i do 300 metara dubine. Kanjon obiluje spektakularnim slapovima, vodopadima i prirodnim bazenima koji su idealni za osveženje tokom vrelih letnjih dana. Među najpoznatijim mestima za kupanje su Devkazan, Jaz, Donji Đokin vir, Srednji Đokin vir i Crni vir, ovaj poslednji poznat po svojoj teškoj pristupačnosti ali izuzetnoj lepoti.

Gornji Đokin vir, sa svojih 15 metara širine i impresivnih 2,5 metara dubine, predstavlja jedan od najatraktivnijih vodopada na reki. Sa druge strane, Donji vir, sa svojih 20 metara širine i prosečnom dubinom od oko 4,5 metara, nudi idealno mesto za opuštanje i uživanje u prirodnim lepotama.

Tokom leta, temperatura vode u Vučjanci se kreće oko prijatnih 23°C, što je čini idealnim mestom za kupanje i relaksaciju. Mnogi posetioci pronalaze u ovom skrivenom kutku prirodu netaknutu ljudskom rukom, idealnu za beg od užurbanosti modernog sveta.

Reka Vučjanka, sa svojim bogatstvom prirodnih fenomena i kristalno čistim vodama, ostaje trajni simbol divlje lepote planinskog okruženja centralne Srbije.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas